20060320

museumnacht

Διάβαζα στην εφημερίδα για ένα μουσείο στην Αθήνα που θα καθιερώσει τις νύχτες μουσείου. Θα είναι ανοιχτός ο χώρος μέχρι τις 2 πμ και θα υπάρχουν και παράλληλες εκδηλώσεις. ΟΥΑΑΑΟΥΟΥΟΥ. Ο/Η αρθρογράφος μίλησε για μια ιδιαίτερα πρωτότυπη ιδέα και προφανώς δεν γνώριζε ότι οι νύχτες μουσείων ειναι ήδη καθιερωμένος θεσμός σε πάρα πολλές πόλεις, πρωτεύουσες και μη. Και τις διοργανώνει ο Δήμος, όχι ένα μόνο μουσείο. Με εκδηλώσεις για διάφορες ηλικίες και γούστα. Καμιά φορά κερνάνε και ποτά. Ναι, τζάμπα. Πολύ ωραία.

Στην ίδια εφημερίδα, σε εντελώς διαφορετικό σημείο, υπήρχε σχόλιο για ένα πρόγραμμα του ΜοΜΑ για επισκέπτες που πάσχουν από Alzheimer. Αυτό μου λέει κάτι. Όχι γιατί είμαι κοινωνικά ευαίσθητη -δυστυχώς δεν είμαι- αλλά θα ήθελα να δω τί ακριβώς κάνουν.

Δούλευα κάποτε σε ένα μουσείο και οι επισκέπτες ενδιαφερόταν περισσότερο να ρωτήσουν από που κατάγομαι, -με πρόδιδε η προφορά- και πολύ λιγότερο για τους πίνακες. Δεν είχα κανένα πρόβλημα με αυτό. Οι άνθρωποι ήρθαν στο μουσείο γιατί δεν είχαν κάτι καλύτερο να κάνουν, ήθελαν παρέα και επί της ευκαιρίας είδαν και λίγο τέχνη, απλά να έτυχε, η κοπέλα που τους ξεναγούσε ήταν από Ελλάδα, είχαν πάει Ελλάδα για διακοπές, honeymoon, κτλ Ναι έχει και η Ελλάδα μουσεία αλλά ήθελαν να μιλήσουν για τις θάλασσες. Τί να τους κάνω? Να τους πω σσσσσσσ, εδώ είναι μουσείο? Θα ήταν τόσο γελοίο.

Στο Bilbao αν πάω, το μουσείο θέλω να δω. Το κτίριο εννοώ, για τη συλλογή δε γνωρίζω. Όπως και το Jewish Museum στο Βερολίνο. Το κτίριο είναι η τέχνη, τα υπόλοιπα είναι εκθέματα. Αλλά τώρα περνάμε σε άλλη συζήτηση για μεταμοντέρνες έννοιες αρχιτεκτονικής και είναι μεγάλο θέμα για Δευτέρα πρωί.

Θέλω να πω ότι γενικώς τα μουσεία είναι ωραία ιδρύματα αλλά αρκετά σοβαροφανή και πολλές φορές δογματικά στο να ορίζουν την τέχνη. Ενώ κάλλιστα γίνονται ωραίοι χώροι συναθροίσεων. Και φυσικά συντελούν και στην οικονομική ανάπτυξη, ολόκληρης πόλης αν τύχει. Τέχνη? Ποιά τέχνη?

Για να μην αναφέρω τις αγγλοσαξωνικές καταβολές των μουσείων όταν μεγάλοι εξερευνητές έφερναν πίσω από τα ταξίδια τους" περίεργα" εκθέματα, συμπεριλαμβανομένου και ανθρώπων άλλων φυλών. Λυπηρά τσίρκα ήταν τα μουσεία πριν λίγους μόνο αιώνες και τώρα στεγάζουν αριστουργήματα, μετριότητες και εκτρώματα.

Αλλά η τέχνη δεν είναι μόνο εκεί, το ξέρουμε αυτό ε; E;

Μη με παρεξηγείτε, η ιστορία της τέχνης ήταν αγαπημένο μάθημα και πιστεύω ότι πρέπει να μπει ως βασικό μάθημα από νωρίς στα σχολεία. Αλλά μην τρελαθούμε κιόλας. Το μουσείο είναι καθεστώς και πως θα το χρησιμοποιήσετε είναι στην κρίση σας. Όσο για την τέχνη, ναι βρίσκεται και στα μουσεία, υπό διάφορες μορφές παρουσίασης-παιδαγωγικές, διδακτικές, σημειολογικές, καταναλωτικές, συντηρητικές. Με λίγα λόγια: OUT OF CONTEXT. Έτσι θα λέγεται η έκθεση που θα ήθελα μια μέρα να οργανώσω. MUSEUMS - PUTTING ART OUT OF CONTEXT. Αλλά θα συμβεί το εξής παράλογο. Αν η έκθεση γίνει σε μουσείο, ακυρώνεται από μόνη της, γιατί αυτή η έκθεση υφίσταται.

7 σχόλια:

vasvoe είπε...

Φοβερό ποστ!!

Όσο για τον αρθογράφο, τί να πεις;; δεν έπρεπε να έχουν λίιιγο γνώση του τί γίνεται παραέξω γαμώτο;;

Στη Ζυρίχη γίνεται αρχές Σεπτέμβρη, στη Βασιλεία γίνεται τον Μάιο, είχα πετύχει και στο Μόναχο τη χρονιά που ήμουν εκεί, αρχές Νοέμβρη.

Τα περισσότερα μουσεία της πόλης ανοιχτά μέχρι τις 2 με έξτρα ξεναγήσεις στις εκθέσεις, workshops π.χ. συντήρηση έργων τέχνης, εκδηλώσεις π.χ. είχαν καλέσει έναν ινδιάνο στο Μουσείο Ινδιάνικης Τέχνης και έλεγε παραδοσιακές ιστορίες... τέλεια! Κάποια μουσεία μένουν ανοιχτά όλη τη νύχτα με πάρτυ μετά. Έχει σταντς (αλλά σχετικά ακριβά) με φαγητά ανάλογα με το μουσείο ή την έκθεση ινδιάνικο, ινδικό, θιβετιανό.

Και βέβαια υπάρχουν δωρεάν λεωφορεία μέχρι το τέλος (shuttle) που σε πηγαίνουν από μουσείο σε μουσείο.

Το εισητήριο είναι 25 φράγκα το άτομο και συμπεριλαμβάνει όλα τα μουσεία, μεταφορά, ξεναγήσεις κι εκδηλώσεις (εκτός από φαγητό).

starchild~ είπε...

Κρατάω το "αρκετά σοβαροφανή"..δεν έχουμε (τουλάχιστον στη χώρα μας) καταφέρει να βγάλουμε τη σοβαροφάνεια και την επιφανειακή συντηρητικότητα από πολλές προεκτάσεις της ζωής....

Μουσείο σημαίνει αλληλεπίδραση..και δυστυχώς στην Ελλάδα ελάχιστα γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση..

trol είπε...

Συμφωνώ. Πρέπει να ξεπεράσουμε τη σοβαροφάνεια, να φτάσουμε στην αλληλεπίδραση και εκεί να ορίσουμε τι θέλουμε από ένα μουσείο και να δούμε τί από την ιστορία του θα κρατήσουμε. F**king long way...

Nikolaos Kakavoulis είπε...

sure- u r right - but still... its a good initiative.. why dont we support it?

trol είπε...

it is a very good initiative, but i don t live in Athens, i only read on paper what happens there, u go ahead

st είπε...

Ωστε προτωτυπη ιδεα η νυχτα μουσειων?
Στο Αμστερνταμ οπου μενω διοργανωνεται καθε χρονο καπου τον Οκτωβριο-Νοεμβριο με τρομερη επιτυχια. Πανω απο 100 μουσεια στην πολη παραμενουν ανοιχτα προσφεροντας απιστευτες δραστηριοτητες (εκτος απο τις μονιμες εκθεσεις τους). Πρωτοτυπα παρτυ με συναυλιες και χωρο (ετσι για σπασει η σοβαροφανεια), ενδιαφερουσες συζητησεις και δραστηριοτητες που προωθουν την δημιουργικοτητα των επισκεπτων κλπ.
Προφανως λογω του περιορισμενου χρονου (19.00 - 3.00) δεν μπορεις να τα επισκεφτεις ολα, οποτε επιλεγεις καθε χρονο 4-5 και αρχιζεις το τρεξιμο.

Ειναι με διαφορα η καλυτερη νυχτα στο Αμστερνταμ οπου χιλιαδες νεοι (και μη) τρεχουν με τα ποδηλατα απο μουσειο σε μουσειο, χορευουν, δημιουργουν, περνανε καλα...

Αξιζει να ερθεις στην πολη και μονο για αυτη τη βραδυα...

trol είπε...

@stavrinho, ναι, ήρθα :) και ήταν όντως ωραία, όπως και η νύχτα μουσείων του Rotterdam, αλλά καλά εκεί είναι κατάσταση art εν γένει, κάθε μέρα είναι έτσι