20080623

flicker and flutter and beat. beat.

photo credit - manganite@flickr

'There is no indie music. There is only good music.', απάντησε ένας φίλος μου όταν τον ρώτησα ποιά είναι η γνώμη του όχι για το είδος, αλλά για το ότι υπάρχει (και) τέτοιο είδος. Εντάξει γενικώς τα 'είδη' πολλές φορές είναι άχρηστα, παραπλανητικά, κτλ απλά το συγκεκριμμένο 'είδος' μου προκαλεί μια επιπλέον δυσφορία. Και συνέχισε -ο φίλος- με πετυχημένο παράδειγμα, όταν πριν (πολλά) χρόνια είχαν εμφανιστεί οι Oasis και γούσταρε και κάπου μιλούσε με έναν τύπο που επίσης γούσταρε Oasis και που άρχισε να του λέει η brit-pop έτσι και η brit-pop αλλιώς και η όλη προσέγγιση του κατέληγε κάπως στο ότι οκ και εσύ brit-popας φίλε, έλα να κάνουμε παρέα. Σημείωση ότι ο φίλος μου φορούσε και adidas εκείνη τη στιγμή και κάπως, κάπου αυτό είχε φτάσει να σημαίνει μια κάποια θολή brit-pop ταυτότητα. Έχω barbie, εσύ έχεις barbie? ήταν στο νηπιαγωγείο η αντίστοιχη φάση για μένα και για πολλές άλλες. (Όχι δεν είχα barbie χεχε, έναν Snoopy μόνο που ακόμα τον έχω). Α και μην ξεχάσω να προσθέσω, ωραίες οι μουσικές της Αγγλίας, θρυλικές θα έλεγα, αλλά να παραποιήσω πετυχημένη φράση φίλης μπλογκερού: 'στην Αμερική, αδερφές, στην Αμερική'. Κι ας έχουμε παγκοσμιοποιηθεί. (Τελείως υποκειμενική γνώμη, το ξέρω.)

A perfect guide to bad music. Αγοράστε Rolling Stone, NME, κτλ, μπείτε και σε αντίστοιχες σελίδες, ναι μπείτε και στο Forkcast, που την έχουν δει γκουρού της indie, και θα καταλάβετε τι εννοώ, η σάρα και η μάρα μέχρι να πετύχεις καλό κομμάτι, νομίζω τα συγκροτήματα τα διαλέγουν απο τα πρώτα δευτερόλεπτα και από το κατα πόσο ακούγονται 'indie' και αφού 'indie' ουσιαστικά δεν υπάρχει, μπορεί να καταλάβει ο καθένας ότι απλώς θα ακούσει κάτι τελείως χλιαρό, κονσερβοποιημένο και όσο δεν πάει βαρετό. Σαν το τελευταίο κομμάτι των Sigur Ros που κυκλοφόρησε, δεν μπήκα καν στο κόπο να το κατεβάσω, και αρκετά μεγάλη και η απογοήτευση μου γιατί μου άρεσαν πολύ, αλλά αυτό που άκουσα, από τα πρώτα δευτερόλεπτα, it sounded like 'indie', δηλαδή crap. Και είπα οκ ας του δώσω μια ευκαιρία να το ακούσω ολόκληρο, ίσως εγώ δεν ...άκουσα καλά. Έμεινα με τον ίδιο μορφασμό αηδίας και αφού το ξανα-άκουσα. Για να μην μιλήσω για διάφορα hypes, πρόσφατο παράδειγμα οι Fleet Foxes, μιλάμε για ανελέητο promotion, και άντε να πεις ότι προωθούνταν ένα-δύο συμπαθητικά κομμάτια everyone is raving about 'Mykonos'. Δηλαδή, έλεος, ακόμα και οι ξένοι το έχουν χαμένο αν τους αρέσει αυτό το απαράδεκτα μέτριο κομμάτι, γιατί κατά τ άλλα εμείς πολλές φορές ακούμε ένα τραγούδι που έχει όνομα από ελληνικό νησί, είναι και ο τραγουδιστής ελληνικής καταγωγής και βουρρρ...Ρε άιντε απο δω.

Κατά τ άλλα όμως σαν Έλληνες τα εγχώρια δεν μας συγκινούν. Γυρίζει η Όλγα Κουκλάκη από τα εξωτερικά, βγάζει έναν πρώτο δίσκο, που είναι πολύ καλός και διαβάζεις μετά ότι μα, μου, οκ καλός είναι αλλά πρώτος δίσκος είναι, να δούμε τι άλλο έχει να μας δείξει. Δηλαδή, την έχουμε δει λίγο και ψαγμένοι κριτικοί, ε? Ρε, η κοπέλα έκανε γ.... δουλειά, ο δίσκος είναι ουάου και just for the record, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι μια ώριμη, ωριμότατη δουλειά και μπράβο της. Ενώ κύριοι κριτικοί, οι Fleet Foxes είναι αυτοί από τους οποίους περιμένουμε να μας δείξουν ωριμότητα γιατί και τα φόντα έχουν και τα προσόντα και ελπίζουμε να μην πάνε χαμένοι.

Με έχουν ρωτήσει μερικοί γιατί στο Casbah radio δεν παιζω ηλεκτρονική μουσική αφού έχω κατά καιρούς δηλώσει ότι αυτός είναι ο χώρος μου. Εντάξει, πρακτικά να πω ότι το να γεμίσω μια ώρα με 4 κομμάτια (ή δύο ώρες με 8, κτλ) μου φαίνεται κάπως, άσε που είπαμε ήδη ότι καλύτερα να παίζουμε από όλα, όχι λίγο απ όλα, αλλά το παραπάνω που λέγαμε, ότι there is only good music, ή αλλιώς, there is only my music, και φυσικά ο καθένας με τα γούστα του. Και μετά ίσως είναι και το ραδιοφωνικό του όλου θέματος, 'τραβάει' άλλα πράγματα. Ναι είμαι λίγο old-fashioned.

Αλλά είναι και κάτι άλλο. Πέρα από τις δυνατότητες μου να παίξω ηλεκτρονική, -άλλο το να βάζεις κομματάκια που είναι έτοιμα για να παιχτούν και άλλο να κάνεις dj set-, μιλάμε για όχι απλώς δύο διαφορετικά είδη μουσικής, -είπαμε δεν υπάρχουν είδη-, αλλά δύο διαφορετικές εμπειρίες. Η μουσική που έχω παίξει στο ραδιόφωνο μου φαίνεται καμιά φορά σαν τις παλιές κορνίζες που έχει η γιαγιά πάνω στο κομοδίνο με το σεμέ. Περνάω, τις κοιτάω, είναι όμορφες, διαφορετικές, πλάκα έχει, ωραίες είναι δεν λέω. Ή πάμε σε ένα μπαράκι παρέα και βάζει ωραίες μουσικές, και άλλες φορές ξεσηκωνόμαστε, άλλες φορές σιγοτραγουδάμε, άλλες χανόμαστε στις σκέψεις μας -για 3-4 λεπτά- και τελικά λέμε τι ωραίος ο dj να δούμε τι άλλο θα βάλει. Είναι δηλαδή η μουσική σαν να κρέμεται από επάνω, πολυέλαιος, συοδευτικό, κτλ. (Τα live άλλη ιστορία και άλλη φορά).

Ενώ όταν ένας χώρος γεμίσει με ηλεκτρονική μουσική που σου αρέσει, ω τότε, τότε στο χώρο μπαίνει ακόμη μια διάσταση ή μάλλον κατανοείς ότι ο χωροχρόνος έχει κι άλλες διαστάσεις, επαναπροσδιορίζεις τα όρια του τι είσαι, είναι υπέροχα ενδοσκοπική, και παράλληλα άκρως εξωστρεφική και όχι δεν παίρνω, ούτε έχω πάρει ποτέ χάπια και αν μου ζητήσει κανένας να του εξηγήσω γιατί νομίζω ότι συμβαίνουν αυτά τα πράγματα στον εγκέφαλο μου όταν ακούω ηλεκτρονική μουσική, like your average nerd, θα απαντήσω ότι έχει να κάνει με τους νευροδιαβιβαστές και το τι σήματα δίνουν σε ποιό σημείο του εγκεφάλου και λοιπά μπλα, μπλα, άντε να εξηγήσεις δηλαδή τι είναι αυτό που κάνει το σεξ ωραίο. Pointless.

16 σχόλια:

Dr.Funkenstein είπε...

ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΟ κείμενο.
Respect trol !!!!!

fieryfairy είπε...

γαμάτο ποστ, δεν το συζητώ. Εύγε!

Και ναι, οι Έλληνες είθισται να είμαστε ψαγμένοι κριτικοί και να απαιτούμε κι εγώ δεν ξέρω τι από τον κάθε δημιουργό.(Εκτός συναγωνισμού φυσικά πάντα ο Φοίβος.)Λίγο ξινίλα ουδένα κριτικό έβλαψε.

Δε με λες, σήμερα που θα κάνεις εκπομπή θα με βάλεις κανένα indie να ακούσω; :-pp

mtryfo είπε...

αυτή τη στιγμή πάντως ακούω ωραία μουσική, congrats

mtryfo είπε...

εννοώ βέβαια radio casbah

trol είπε...

funkenstein

thanx doctora, χαίρομαι που σου άρεσε και ρι-σπεκ back :)

fieryfairy

α φίρι βάλαμε κάτι ίντι μούρλια χεχε, κατα τ άλλα η ξινίλα εδώ είναι λίγο γενικότερα διαδεδομένη ως ω-σιγα-τι-έκανε αυτός/αυτή

τεσπα

mtryfo

:) how sweet, σε καλωσόρισα και στο chatbox αλλά μάλλον δεν το κοιτούσες, thank u for listening, happy u liked it

lucy είπε...

συγνώμη, καλά πάω για την playlist?

:)

morning trol!!

trol είπε...

haha

εσείς καλά πάτε δεσποινίς
εμείς δεν πάμε καλά μου φαίνεται

upload αύριο ή την παρασκευή

οι υπόλοιπες playlists στο βλογ και στο imeem.com/trol

πωπω να σας πω τι έπαθα, έβαλα το φλασάκι με τα τραγούδια από χθες στη τσάντα για να είναι έτοιμο σήμερα, ε από εδώ και από εκεί, ήταν ένας μικρός έξω, ρε αυτή η νέα γενιά μπράβο μπράβο, που τελοσπάντων είχε και αυτός ένα φλασάκι και λέω βάλε εσύ (ρε) να δούμε

και οκ άδειασα το δικό μου και αντέγραψα το δικό του

dj set απίστευτο και μάλιστα ενός φίλου του ή εγώ ήμουν in the mood, δεν ξέρω ακόμα

προσεχώς και αυτό :)

εντάξει σα να ξυπνάω σιγά σιγά

καλέ chat κάνω μόνη μου?

lucy είπε...

xaxaxa

merci, σπεύδω.

καλά, πότε κοιμήθηκες, πότε ξύπνησες.. μπράβο αντοχές τρολ, τί σου κάνει ο καθαρός αέρας;

:P

καλημέρες στιλ

α, μπηκα στο λινκ, είσαι απίστευτη,
θενξ !

trol είπε...

ελ παίζει άνετα να αναπνέεις εσύ πιο καθαρό αέρα από εμένα, δε λέω ποιός φταίει όμως γιατί θα μπει ο μπιριμπιρις θα το διαβάσει και θα μου κόψει το ρεύμα και δεν θα έχω ίντερνετ και δε λέει

ούτε κατάλαβα πως ξύπνησα απλά το σκέφτηκα σαν ένα διαλειμματάκι 8 ωρών μέχρι να ξανασυνεχίσω τον ύπνο

(εσύ είσαι που πρέπει να μας πεις τι παίρνεις και αντέχεις)

bidibis είπε...

Αυτό το ποστ έχει πολύ ψωμι με πολλά σημεία του να χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και περαιτέρω ανάλυσης. Και σε μερικά σημεία νοιώθω ότι η κριτική σου κατά κάποιον τρόπο αγγίζει και εμένα - χωρίς να εννοώ φυσικά ότι με φωτογραφίζεις ή ότι είχες εμένα στο μυαλό σου όταν τα έγραφες- διότι εύκολα επηρεάζομαι από τα διάφορα hypes κτλ.

Παρόλα αυτή τη στιγμή μου είναι αδύνατον να γράφω κάτι μεστό με αρχή μέση και τέλος γιατί στην πραγματικότητα είμαι πολύ μπερδεμένος για αυτό και περιορίζομαι στον ανέβασμα του τρίτου δίσκου των Portishead (τα αδελφάκια σου από το Μπρίστολ, όπως μου ζητήθηκε χθες.

@@@@@@@@@@@@

Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εγω φταίω για τον αέρα! Το 14 και ο Α Δημήτριος στα κατεχόμενα βρίσκονται.

trol είπε...

Η κριτικη μπιριμπιρι δεν ήταν σίγουρα προς εσένα και ειδικά εσένα, ναι πολλά από αυτά τα έχουμε συζητήσει, νομίζω ότι το να δηλώσεις ότι ακούς indie -ειδικά εσύ- αδικεί το γούστο σου in some weird way, γιατί κατα τ άλλα u r as much of a fan as i am. Ευχαριστώ για πόρτισχεντ. Α, και τι γέλιο. Ρώτησα. Δεν είναι Μπρίστολ, Ίνγλαντ, αλλά Μπρίστολ, Γιου Ες Ει. Τρεχα γύρευε χεχε.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


Αποφασίστε.
Η ναι, κι άλλo κάρβουνο ή δεν υπάρχετε. Simple. :)

bidibis είπε...

Σαφώς και δεν εννοούσα ότι η κριτική στρεφόταν προς εμένα. Μαλλον η έκφραση μου ήταν ατυχής. Απλώς εννοούσα ότι σε πολλές περιπτώσεις πέφτω και εγω θυμα των φαινομένων που κριτικάρεις στο ποστ σου.

και όχι δεν είμαι από αυτούς που δηλώνουν indie και γενικά δεν ξέρω τι να απαντήσω στο ερώτημα "τι μουσική ακούς;". Ούτε μου αρέσει να λέω "τα πάντα" γιατί και αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Συνήθως λέω ότι έχω ως βαση το ροκ με την γενική του έννοια γιατί πράγματι ποτε δεν είχα κάποιο κόλλημα με συγκεκριμένο υποείδος του. και όχι το αυτί μου δεν είναι τόσο μουσικό ώστε να μπορεί να κατατάξει σε κατηγορίες τη μουσική που ακούει. Απλώς ακούω και λέω μου αρέσει ή δε μου αρέσει. Στη δε ηλεκτρονική μουσική είμαι τόσο αδιάβαστος που ειλικρινα δεν είμαι σίγουρος αν μπορώ να ξεχωρίσω τη house από την trance μουσική.

Επίσης μου φαίνεται ότι η κουβέντα για τα είδη δε γίνεται σε μια στέρεη βάση και λίγο πολυ ο καθένας τα εννοεί και τα αντιλαμβάνεται όπως θέλει. Φυσικά οι γνώμες των ειδικών μετράνε πιο πολύ από τις δικές μας, τολμώ να πω με κίνδυνο να παρεξηγηθώ. Εγώ για παράδειγμα το indie δεν το αντιλαμβάνομαι σαν μια ειδική κατηγορία με πολύ συγκεκριμένα και ευκόλως αναγνωρίσιμα ηχητικά, υφολογικά και αισθητικά χαρακτηριστικά (οπως πχ το ska-pun ή το Grunge κτλ) αλλα σαν μια γενική ορολογία που άρχισε να καθιερώνεται την εποχή των Νιρβάνα και περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα μουσικών που το μόνο σίγουρο κοινό στοιχείο που τους συνδέει είναι το ότι ανηκουν σε ανεξάρτητες
δισκογραφικές εταιρίες. Οπότε indie μπορούν να θεωρηθούν και οι δύσπεπτοι Sonic Youth αλλα και οι χαζοχαρούμενοι bis.

Παρόλα αυτά βέβαια εγώ εξακολουθώ να δηλώνω that I don't know what Indie is! Έχω μια ιδέα ή υποψία ενδεχομένως αλλά να το ορίσω με ακρίβεια, αδύνατον! Sorry!

;-)

Κώστας είπε...

Καλησπέρα,
σου έχω κάνει μια πρόσκληση για ένα μουσικό παιχνιδάκι.
Πάρε μέρος αν θες.
Θα έχει ενδιαφέρον....

Καλό βράδυ.

Soleil είπε...

:-) ωραία τοποθέτηση. Φιλάκιαααα!
Υ.Γ. Αλλά ρε τρολλάκι. Με πλήγωσες. Για εμένα η ερώτηση ήταν "Έχεις μπιμπιμπό; Έχω μπιμπιμό".

trol είπε...

biribiris

πωπω και εγώ έχω ακριβώς το ίδιο πρόβλημα όταν με ρωτάνε τι ακούω, i have given up

γενικά μου αρέσει η indie ιδέα που περιγράφεις -ανεξάρτητα labels, κτλ, δεν μου αρέσει μάλλον το ότι έχει καταλήξει να υπάρχει indie sound, styling, etc, whatever that is

γιατί γενικά μπορεί να περάσαμε κάποιες δεκαετίες όπου υπήρξε και το album, 8-12 τραγούδια των 3-4 λεπτών, και associated production, promotion, etc, μπορεί να υπήρχαν album που υπήρξαν αριστουργήματα απο κάθε άποψη, song compilation μέχρι art work, αλλά πιστεύω αυτή η εποχή έχει αρχίσει να περνάει, λίγο πολύ mp3s και το online κάπως έχουν κάνει blur το mainstream, το commercial, το independent, κτλ που δεν είναι απαραίτητα κακό, let the best one win, regardless what, δηλαδή, γι αυτό η φάση indie μου φαίνεται και κάπως pretentious,

για αληθινό(sic) indie και underground ισχύει κάτι που είχες πει παλαιότερα, ότι πρέπει να είσαι κοντά στις εξελίξεις, και προς το παρόν εγώ σίγουρα δεν είμαι, τεσπα

there is also sth to be said on dll mp3 vs albums as a whole, ίσως το να επιλέγουμε καλά άλμπουμ αδικεί πολύ ωραία τραγούδια...ναι θέλω να γνωρίζω το καλλιτέχνη και τη δουλειά του γενικότερα, ναι θέλω να τον ακούσω λάιβ, αλλά δεν θα είχα ανακαλύψει το This Over Here του D.Greenwood αν πρώτα είχα ακούσει τα υπόλοιπα που έχει παίξει. Η κάπως έτσι.

In perfect greenglish.

trol

trol είπε...

kwstas

ευχαριστώ για την πρόσκληση!! θα εκτεθούμε βέβαια κανονικά :p αλλά τι να κάνεις χεχε

πιστεύω θα προλάβω

soleil

bi-bi-bo!!! είμαι απαράδεκτη, ναι ναι σιγά μην είχαμε barbie ...τότες :p