20090917

boom

.photo by Daniela Edburg

Εγώ είμαι τεχνοκράτης, μου ούρλιαζε ο Βλάκας στο γραφείο. Τώρα τι σημαίνει αυτό ή τι πρέπει να σημαίνει δεν ξέρω αλλά βασική συναισθηματική νοημοσύνη μου υπαγόρευσε ότι ουρλιάζει γιατί είναι ανώτερος και εγώ ένα τίποτα στην ιεραρχία της δουλειάς και θίχτηκε που τόλμησα να του υποδείξω ότι έκανε λάθος, οπότε έβγαλα το σκασμό, για ένα ακριβώς δευτερόλεπτο, γιατί μετά του είπα ότι κάνει πάλι λάθος, αν θέλει να ξέρει εγώ είμαι τεχνοκράτης και γι' αυτό μπόρεσα να του υποδείξω ένα λάθος που αυτός λόγω του χαμηλού/ελλειπούς/ανύπαρκτου μορφωτικού του επιπέδου δεν μπορεί να αντιληφθεί κάτι το οποίο φαίνεται από το ότι διευθύνει μια εταιρεία σα να είναι ένα απλό ψιλικατζίδικο. Νομίζω έδωσα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για απόλυση αλλά ο Βλάκας είναι τόσο Βλάκας που ειλικρινά δεν νομίζω ότι αντελήφθη τι του είπα και μου ούρλιαξε να γυρίσω στα γραφείο μου και να δουλέψω. Μα δουλεύω, του είπα και ήταν πια έξαλλος γιατί πόσο ακόμη πρέπει να φωνάξει για να δείξει εξουσία?

Μια μέρα μου έπιασε φιλική συζήτηση. Με ρώτησε πόσα χρόνια ήμουν εξωτερικό, πού ήμουν, κτλ. Τού είπα ένα δυό πράγματα, μετά είπε και αυτός τις δικές του εμπειρίες, δηλαδή πόσο ζώα είναι αυτοί οι ξένοι, οι Βόρειο - Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ειδικά. Μάλιστα, λέω, από που το συμπέρανε αυτό, ε, να λέει -μεταξύ άλλων- πήγε σε ένα νησί βόρεια είχαν κάτι φουρφούρια μέσα στη θάλασσα, ένας αγρότης μέσα στη βρωμιά με τα βόδια και κατέληξε ότι στο δικό του χωριό, εδώ στα βουνά, στο Ελλάντα, οι κτηνοτρόφοι είναι πιο κυριλέ και ζουν καλύτερα. Σκέφτηκα να του πω ότι το νησάκι που έλεγε το ήξερα, μόλις την Κυριακή το είχε σε αφιέρωμα για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας μια εφημερίδα ως παγκόσμιο πρότυπο, αλλά δε βαριέσαι. Δεν είναι ότι θα μάλωνα, αλλά δεν θα καταλάβαινε πάλι, εδώ μέχρι εκεί πήγε και δεν κατάλαβε, εγώ θα του εξηγούσα? Ε, μια άλλη φορά μου είπε για τα κωλόπαιδα του Δεκεμβρίου που αν ήμασταν Αλβανία δεν θα τολμούσαν να κάνουν τίποτα γιατί ο κόσμος κουβαλάει πιστόλια και θα τους έδειχνε, σιγά ρε κάουμπόυ σκέφτηκα και κόντευα να ξεράσω. Αλλά πιο πολύ κόντεψα να ξεράσω όταν μου είπε για το πόσα λεφτά του τρώει κάθε μήνα η πουτάνα η κόρη του εκεί που σπουδάζει. Ναι, έτσι την είπε.

Τον παρατηρώ τον Βλάκα από τη μέρα που έφτασε. Ε δεν είναι λίγο από εκεί που δεν έχεις στον ήλιο μοίρα να σου κάνουν κομματική χάρη και να διευθύνεις μια εταιρεία που δεν τα πήγαινε καθόλου άσχημα. Κατευθείαν άλλαξε αυτοκίνητο, ταξιδάκια εδώ κι εκεί, καινούρια κινητά, γεύματα, γεύματα, γεύματα, χειραψίες, μέχρι και φαν του Γκραν Πρι έγινε. Και εντωμεταξύ απολύσεις. Σε έναν χρόνο έφυγαν μερικοί από τους καλύτερους συναδέλφους που είχα και έστησαν την εταιρεία. Α, και προσλήψεις, σόρυ, κομματικές χάρες, ξέρεις από εκείνες που βάζει ο ΟΑΕΔ 350 ευρώ, 250 εσύ, και μετά σου χρωστάνε και χάρη που έβαλες το παιδί τους σε δουλειά και προσκυνάνε. Και ψηφίζουνε. Κάποτε έλπιζα ότι ίσως όλα αυτά βγούνε στη φόρα και ο Βλάκας γίνει ρεζίλι αλλά σύντομα κατάλαβα ότι δεν είμαστε Αθήνα, δεν μπλέκονται μεγάλα πολιτικά πρόσωπα, παντού τα ίδια σκατά και τέτοια. Δυστυχώς ακόμη ελπίζω, γιατί ο Βλάκας αντί να να μαζευτεί λίγο που βολεύτηκε έτσι, ε μια έπαρση την έχει αλλά μάλλον πάλι τίποτα δεν θα γίνει.

Α ξέχασα να πω. Προσωπικά, προσωπική άποψη αυτό εντάξει?, πιστεύω ότι αν ερχόμουν στη δουλειά ντυμένη και βαμμένη σα να πηγαίνω στα μπουζούκια οι γονείς μου θα ντρεπόταν. Δηλαδή και να ήθελα να το κάνω ρε παιδί μου, ε οι κοντινοί μου θα ντρεπόταν. Μάλιστα πιστεύω ότι και οι συνεργάτες με τους οποίους δουλεύω εντός και εκτός του εργασιακού χώρου ε δε θα ήταν συνεργάτες, δε νομίζω να με έπαιρναν και πολύ στα σοβαρά, μόνο τον κώλο μου ίσως να κοιτούσαν και τα βυζιά, αλλά αν έπρεπε να κάνουμε δουλειά δε νομίζω να με κοιτούσανε και επειδή παίρνω σαν δεδομένο ότι ο καθένας κοιτάζει να καλύψει τις ανάγκες του λίγο πολύ με πιο μαζεμένο τρόπο και εκτός δουλειάς, ε είπα να με πέρνουνε στα σοβαρά στη δουλειά, όχι γιατί θέλω να κάνω καμιά καριέρα αλλά ξέρω γω, είναι λίγο παλιούκαιρο να μιλήσω τώρα για αξιοπρέπεια? Ε, λοιπόν για τον Βλάκα αυτό είναι μεγάλο μειονέκτημα. Πρέπει και βυζιά να δείχνεις και κώλο να κουνάς και οποιαδήποτε γυναίκα έχει μια θέση λίγο πιο απαιτητική από αυτή της γραμματέως, ε κάτι έκανε δε μπορεί. Και αυτό το κάτι σημαίνει αυτόματα ότι ε σε κάποιον έκατσε, κωλοτρίφτηκε, κτλ. Η' κανόνισε ο μπαμπάς. Αποκλείεται ας πούμε να σπούδασε, να ξέρει, κτλ. Τελοσπάντων, καταλήγουμε να είμαι ο εξωγήινος της υπόθεσης.

Μπαίνουμε σε συνάντηση με κάτι ξένους ("ζώα" είπαμε). Του κάνω την χάρη με πολύ ευγένεια (big mistake, in Greece that is a sign of weakness), γιατί κατά τ' άλλα δεν είναι δουλειά μου, να μεταφράζω από αγγλικά, από ιταλικά, από ισπανικά, από όπου είναι οι ξένοι-ζώα. Εκνευρίζεται που όλη η διαδικασία της μετάφρασης παίρνει χρόνο και πάλι αρχίζει να μου φωνάζει. Σκάω στα γέλια γιατί ο τύπος εντάξει είναι τρελός κατά τη γνώμη μου και αλήθεια το λέω παιδιά δεν μπορώ άλλο, ναι θέλω να είμαι πολιτισμένος άνθρωπος, να σκέφτομαι λογικά και ψύχραιμα αλλά είπα σε αυτό το ποστ να γράψω για την καθημερινότητα μου, και ότι αυτό το μπουρδέλο, ακόμη και χειρότερο επικρατεί παντού εδώ πέρα, οπότε θέλω στην τελική να πω αυτό που λογικά και ψύχραιμα δεν θα υποστήριζα: ότι παιδιά επιτέλους κάψτε την αυτήν την χώρα, τελειώστε ότι αρχίσατε πέρσυ το Δεκέμβρη και όσοι είστε εξωτερικό μην κοιτάτε ούτε μια στιγμή πίσω. Δανία του Νότου και κουραφέξαλα. Άισταδιάλα.

19 σχόλια:

bbchris είπε...

Την ημέρα που θα αποφασίσεις να πας ντυμένη και βαμμένη στη δουλειά σαν να πηγαίνεις στα μπουζούκια, να με ειδοποιήσεις εγκαίρως να παρευρεθώ στο ευτυχές γεγονός.
Τέτοια happenings δεν χάνονται.

Συμβουλές για το εγχείρημα [αν δεν ξέρεις κάτι βρε παιδί] μπορείς να πάρεις απ' την Άντζελα του Γκαλλεριστάν...

:))))))))))))))))))

pølsemannen είπε...

Ατομάρα ο δικός σου και τεχνοκράτης (ακούει πολύ techno).

Άλλη φορά να έχεις μαζί σου κάμερα!
Όταν αρχίσει να μιλάει για την πουτάνα την κόρη του (που δεν κόβει και απόδειξη η καργιόλα και χαντακώνει το Έθνος), τράβα, ανέβασε το βίδεο στο γιουτιούμπι και στείλε το ιερό λίνκιο μπαξίς στην κόρη του μέσω του άθεου ίδερνετ!

Στην Ελλάδα εάν κάποιος είναι ευγενής, θεωρείται καραμαλάκας. Εάν είναι αγενές βόδι θεωρείται μάΝγκας. Εάν εις τας Ευρώπας ανατολκάς τε και δυτικάς τε και υπερβόρειας, κάποιος είναι ένα αγενές βόδι, τότε θεωρείται αγενές βόδι!

Sarah είπε...

Το περιοδικο Forbes εχει να προσφερει πακετο συμβουλων για το συγκεκριμενο προβλημα το οποιο πακετο ονομαζεται "idiot engineering."

Συμβουλη: Διαβαζε τα Dilbert cartoons δημοσιως. Βαλτα στην οθονη του υπολογιστη σου. Και να εχεις προχειρο πανω στο γραφειο σου το βιβλιο The Dilbert Principle, ανοιχτο στη σελιδα που λεει "companies tend to systematically promote their least-competent employees to management (generally middle management), in order to limit the amount of damage they're capable of doing."

Εδω ειναι το αρθρο που ειχε γραψει ο συγγραφεας της συγκεκριμενης αρχης, ο Scott Adams, στο Wall Street Journal.

ZissisPap είπε...

Πω πω γκρίνια!!!
Να πω ότι έχεις άδικο ψέματα θα είναι...
Αλλά πρέπει να μην "πέφτεις" γιατί αυτό είναι που επιδιώκει το σύστημα - το οποίο τόσο άξια εκπροσωπεί το "στέλεχός" σου!
Τα "ύψη" τους φοβίζουν :)

fantasma είπε...

Άραγε ο ηλίθιος ξέρει τί είναι τεχνοκράτης; Απλά άκουσε τη λέξη και του άρεσε..

Αυτό πάλι που φωνάζουνε και νομίζουνε ότι έχουν δίκιο επειδή φωνάζουνε.. Sounds so greek..

Για τη μετάφραση: κάποτε μου ζήτησε κάποιος "τεχνοκράτης" σαν τον "Βλάκα" να του μεταφράσω μια επιστολή από έναν ευρωπαϊκό οργανισμό για μία εκδήλωση. Μιλούσα, μιλούσα με διακόπτει και λέει "λεφτά θέλουνε"; Λέω ναι, θέλουν τόσα. "Καλά άστο. Αυτοί να μας δώσουνε. Σιγά μην τους δώσουμε". Λήξη συζήτησης. Σε απλά ελληνικά ήθελε να του μεταφράσω..

Καλά τρολ, εσύ πας στη δουλειά για "δουλειά"; Μη χειρότερα.. PR κάνεις στη δουλειά. Απλά ελληνικά.

unlearn... είπε...

πωπω σκληρό αυτό
αλήθεια σοκάρομαι....συνειδητοποιώ με λίγα λόγια οτι δεν ξέρω τίποτα για την ελλάδα κάθε φορά που πέφτω απο τα σύννεφα με τέτοιες περιγραφές.

Χρηστέ και Παναγιά μου τι θα κάνουμε??





μάλλον θα επιστρέψω στη Δανία του Βορρά...

mtryfo είπε...

αυτό καλό μου, να το στείλεις σε όσους νοιώθουν homesick και θέλουν να επιστρέψουν.... ένας "βλάκας" τους περιμένει στη γωνιά για να βγάλει την απωθημένη του άγνοια πάνω τους....
Εσύ μη μασάς... οι συμβουλές του λουκανοπώλη ειναι εξαιρετικές!!! :)

Τουρνέ στα νησιά είπε...

Την βλακεία δεν την νικάς με τίποτα!
Ο τύπος έχει και χιλιάδες κλώνους που δεν μπορώ να καταλάβω πώς καταφέρνουν να βρίσκονται σε υπεύθυνα πόστα!
Ήταν σαν να διαβάζω για τον διευθυντή μου, σε προηγούμενο σχολείο.

trol είπε...

πωπώ χαμός γίνεται,

έπινα και κάτι κρασιά χτες στο αμύνταιο και το κεφάλι είναι κάπως,

να πω πρώτα απ όλα ότι σίγουρα σοκαρομαι και εγώ με όσους σοκάρονται που τα διαβάζουν αυτά και δεύτερον ότι δεν παύει αυτά να είναι τα αστεία, τα χαζά, κτλ κτλ, και να ισχύει ότι τα ίδια/παρόμοια άτομα έχουν κάνει και χειρότερα και κατά την πολύ ταπεινή μου γνώμη, δεν είναι θέμα ούτε να τους σύρει κανένας στα παραθυράκια για να τους ξεφτιλίσει και καλά, ούτε τίποτα άλλο, παρά μόνο θέμα δικαιοσύνης από ένα σημείο και μετά, αλλά τι μ&*#%^^ίες λέω, καταλήγει ποτέ κανένας από αυτούς φυλακή? τσουκ

οπότε κάτσε να σας απαντήσω έναν - έναν

α και για να μην ξεχνιόμαστε,
το γνωρίζουμε όλοι ότι κομματική αντιπαράθεση δεν υπάρχει, και ότι και οι μεν και οι δε έχουν ξεσκιστεί να τρώνε, έτσι?

trol είπε...

bbc

lol, σε θέλω για συνοδό, κανόνισε! ...και φυσικά θέλω όλο το πακέτο, ν 'ανοίγεις μπουκάλι, να μου πετάς τριαντάφυλλα, κτλ κτλ

-εχμ, δεν πετάνε τριαντάφυλλα ε? :o οκ έστω, τα πεθαμενίτζιδικα γαρούφαλλα λοιπόν, τι να κάνουμε %$#@$%&$ -

σουηδός

ξέρεις τι καλά θα τα χαμε βρει αν ήταν techno-κράτης? :p

μόνο αυτό έλειπε, να του πω ότι στα νιάτα μου ήμουνα ρέιβερ και η μάνα μου μάνα ρέιβερ για να μ'εχει μετά ντιπ για ντιπ

αυτό με το γιουτουμπ μια χαρά ιδέα είναι πλάκα πλάκα

ps ρε σουηδέ, άλλη φορά αν είναι να με κάνεις feature να με λες από πριν να βάζω έτσι κανένα καλό ποστ μπροστά μπροστά ρε παιδί μου να πουλάω μούρη :p

sarah

επειδή για το θέμα κοίταξα λίγο τα ζώδια ...., κάτσε να σου εξηγήσω πως έχει η κατάσταση και θα ενημερώσω και ντίλμπερτ για να ξέρει τι κρύβεται behind it all....:p

λοιπόν, οι υδροχόοι -καλή ώρα-, λένε ότι είναι πολύ ευρηματικά άτομα, συγκεκριμμένα λένε ότι είναι τα άτομα που θα έρθουν στην εταιρεία σου, θα σου κάνουν για πλάκα τη μεγάλη καινοτομία που θα σου φέρει μπικ μπακς και μετά θα την κάνουν γιατί βαρέθηκαν,

μια θέση μάνατζμεντ τους είναι απλώς αδιάφορη και ανιαρή και γι αυτό μένουν να διοικουν τα βλήματα

είμαι σίγουρη δηλαδή ότι επειδή είμαι υδροχόος (μαζί με roughly άλλους 1 στους 12 εργαζομένους), ε κάπου εκεί την πάτησα, στον ανάδρομο ερμή...:p

ps Η ΦΩΤΟ ΤΑ ΣΠΑΕΙ ΧΑΧΑΧΑΧΑ

ps2 άσε τον ντίλμπερτ, τον έφαγε ο άλλος που είπε ένα 'he s a jackass' και τελείωσε η ιστορία, έτσι θα κάνω και εγώ τώρα, την έχω έτοιμη την ατάκα να την πετάξω publicly hehe

sigmund

ρε άθλιε, ρε ντροπή σου, ρε εμένα λες γκρινιάρα, 4 χρόνια εδώ μ άκουσες ποτέ να γκρινιάζω για τη δουλειά μου? ΚΙΧ δεν έβγαλα!!!

(έχουμε και γεννέθλια, το βλογ κλείνει αισίως τα 4 χρόνια!!! (...θέλω δώρα, εκπλήξεις, κτλ) :)

fantasma

what a jackass :p

εντάξει, business in greek, γειώμα κανονικό, ρε τι να το κάνω το PR, έχουμε πήξει στο PR, όλοι PR έγιναν, και είδαμε και ποιοί φτιάχτηκαν μέσα από αυτό

άι ντου νοτ λάικ :/

trol είπε...

unlearn

γουέλκαμ ντίαρ του γκρις,
μη μασάς που λέει και η μτρύφο πιο κάτω,
αυτή είναι η μόνη συμβουλή που μπορώ να δώσω και λύση τελικά,
αλλιώς άστα να πάνε

θέλει και λίγο τρέλα δλδ

αλλιώς μάζωξετα και σιαπάν! :p

και μη νομίζεις, πολύ το έχω να σε ακολουθήσω? :p

mtryfo

μακριά από την πατρίδα νομίζω ότι εύκολα καταντάς γραφικά ρομαντικός (σίγουρα δεν είναι κάτι to blame το σημειώνουμε και αυτό)

νομίζω μάλιστα ότι όσοι ζουν έξω και διαβάζουν τέτοια, αντί να λένε ουφ καλά την γλυτώσαμε εμείς, στεναχωριούνται και από πάνω, οπότε ας μην στεναχωρήσω κι άλλους, λες και δεν τα ξέρουν

------
ουφ, θέλω να γίνω άσκαστος άνθρωπος, εδώ ή έξω δε με νοιάζει, γίνεται?

τουρνέ

αφού την έκανες από το παλιό σχολείο και δεν είχες ανάγκη έπρεπε ρε συ να του πετάξεις ένα 'dude u r a jackass' :D

αχ, ψοφάω να το πετάξω σε κανέναν, τον μπελά μου θα βρω πάλι χεχε....

Κώστας είπε...

όταν κάποιος δεν αξίζει μία τότε προσπαθεί να επιβληθεί φωνάζοντας και βρίζοντας...
Κανόνας είναι. Ελληνικός κανόνας.

Για να ξέρεις όμως:
Άχρηστοι υπάρχουν παντού, ΝΟΥΝΟΥ όμως ένα!

Καλό Βράδυ :)

trol είπε...

xaxaxa kostas, etsi etsi

MIA ERWTISI PROS OLOUS.
GNOMI MALLON.


na to katebasw to post?

Κώστας είπε...

καθαρά δικό σου θέμα αν θα κατεβάσεις το ποστ.
Αν νομίζεις ότι θα υπάρξουν καλοθελητές που θα σφυρίξουν σε αυτόν τον τύπο ότι γράφεις για αυτόν με αποτέλεσμα να το διαβάσει και να σε πρήξει μέτά, κατέβασέ το...
Εκτός βέβαια αν δεν σε νοιάζει καθόλου η αντίδρασή του....

trol είπε...

well...

...με τα βλογς θα ασχολείται γκοτζάμ director?

:p

mtryfo είπε...

Με γειά τον Κουκούλ βρε!!!
Αντε και η βοήθεια στην Άνχελα, απέδωσε ... το τσίμπησε το υφυπουργείο...
βρε τι παιδί εσύ... χώμα πιάνεις μάλαμα γίνεται... μπράβο σου...

trol είπε...

χαχαχαχ μτρυφο

λοιπόν
το μόνο που απαιτούμε τώρα είναι στον πρώτο ανασχηματισμό να γίνει υπουργός, θα μου πεις έβαλε και την αννούλα σε υπουργείο, ε ένας σούρδος παραπάνω τι θα πείραζε, τέλοσπαντων, κομμάτια να γίνει,

μετά πάντως να δεις

θα καθιερωθεί ο νιάημερος σε κάθε επαρχιακή πόλη, οι απόκριες μας θα ανταγωνίζονται στα ίσα τις ξενέρωτες του ρίο, και τα γιαπράκια με αρμιά θα γίνουν εθνικό φαί όλε

πως την πέτυχα την άνχελα πάντως ε? χεχεχε, να λέω κι άλλα τέτοια μωρέ, έλα τώρα που γυρίζει, πείτε τί, ποιόν, πού θέλουμε :))))

eleni είπε...

χαμογέλασα, τσαντίστηκα, ξαναχαμογέλασα...δεν ξέρω πως είναι, μόνο εμπάθεια κι αυτή με μέτρο.
άντε και λίγο μποντριγιάρ:

"Violence in itself may be perfectly banal and inoffensive. Only symbolic violence is generative of singularity....
Never attack the system in terms of relations of force…But shift the struggle into the symbolic sphere, where the rule is that of challenge, reversion and outbidding…Defy the system by a gift to which it cannot respond except by its own death and its own collapse."

μάτσ από ιράκ

τρολ είπε...

όπως είπα και σε έναν φίλο μου που του τα έλεγα, -λάθος- έπρηζα για το θέμα χθες, απλά.... τέλειο και κλείνει η κουβέντα εδώ

i couldn t agree more,
awesome baudrillard quote,
and definitely an attitude one is cursed/blessed(-vote for second) to carry around almost naturally,

τραγούδι santogold που λέει "if you know another way, you can't turn the other way" ...in plain english diladi, to ksereis? e auto... :p

φιλιά πολλά στο όχι και τόσο μακρινό ιράκ (ναι τι νόμιζες, ότι κατά καιρούς δεν έχω κοιτάξει αν γίνεται να ...έρθω? λολ)