20061207

τρολ, καλικάντζαροι, παιδάκια και το πνεύμα των χριστουγέννων

Εδώ και μερικά χρόνια που έγινε εμφανής η αλλαγή του κλίματος στις εποχές, στην Κοζάνη συνεχίζει κάθε χειμώνα να έχει ψοφόκρυο, ενίοτε να φτάνει η θερμοκρασία ατους -15 C αλλά δεν βρέχει, δεν χιονίζει. Ξαστεριά και παγωνιά. Ξηροπαγία. Το τοπίο δεν θυμίζει σε τίποτα την εικόνα που είχα στο μυαλό μου όταν μικρή ξυπνούσα χαράματα να πάω να πω τα κάλαντα και είχε παντού χιόνι, ένα όμορφο μπλε χρώμα στην ατμόσφαιρα και στα πιο σκοτεινά σοκάκια μια ομίχλη που έκανε τα λαμπάκια από τα παράθυρα των σπιτιών να φαίνονται πιο παραμυθένια. Τα Χριστούγεννα δεν είναι αυτό που ήταν και δεν είναι επειδή δεν είμαι παιδί. Ναι, συνεχίζουμε να τρώμε γιαπράκια, αυτά που κάνουν με αρμιά και όχι με λάχανο, άντε να στολίσουμε και κανένα δέντρο, αν δεν έχουμε κανένα πένθος (γιατί τελευταία έπεσε επιδημία και δεν φτάνει αυτό, έχουμε και χαζά έθιμα). Βιαστικά, γύρω στις 23 του μηνός, συνειδητοποιώ ότι είναι Χριστούγεννα και παράλληλα επικρατεί ένας πανικός, από γνωστούς και φίλους που έρχονται και τρέχουμε απο εδώ κι εκεί να προλάβουμε να βρεθούμε με όλους. Και δεν χιονίζει. Και η διακόσμηση έχει αγγίξει τα όρια του κιτς. Και διαφωνώ με αυτούς που λένε ότι τα Χριστούγεννα είναι για τα παιδιά. Είναι οι ίδιοι που βάζουν στα παιδιά τους ένα DVD με καρτούνς του Ντίσνευ και φοβούνται να τα στείλουν να πουν τα κάλαντα μήπως κρυώσουν. Και κανένας δεν λέει πλέον ιστορίες για καλικαντζάρους. Μόνο στο σχολείο κάτι για τον μικρό χριστούλη. Ξέρω, ξέρω αυτά είναι την Πρωτοχρονιά, αλλά οι γιορτές κρατάνε ένα μήνα αλλού, εδώ τα ψώνια μόνο κρατάνε τόσο. Από καιρό έχει που λέω ότι θέλω να κάνω Χριστούγεννα κάπου στην Σκανδιναβία. Γιατί είναι γιορτή με τα όλα της, και χριστιανική και παγανιστική, μη μιλήσω για το τοπίο γύρω. Αλλά πρόσφατα κατάλαβα γιατί μου αρέσουν και οι Sigur Ros τόσο πολύ. Γιατί μου θυμίζουν παραμύθια, καλικαντζάρους, παιδιά, μπλε, φώτα και όχι τόσο τα Χριστούγεννα αλλά την αναμονή για τα Χριστούγεννα. Το σκοτάδι πριν, τον ενθουσιασμό και την χαρά που έρχονται.

Svefn g englar - Sleep Angels / Sleepwalkers

Very few bands can claim to garnering as many cliched metaphors as Sigur Ros. Browsing the reviews of any album this band has produced will throw up countless comparisons to the glaciers, mountains, valleys and desolate volcanoes that make up the Icelandic landscape.(...)
This sounds like nothing you have heard before.


Τα τρολ μου αρέσουν γιατί, εκτός του ότι έπαιζα με ευχούληδες και σιχαινόμουν την μπάρμπι, είναι άκρως σκανδαλιάρικα και αθώα και ας τα έχουν παραξηγήσει. Το hulder trol συγκερκιμμένα είναι το πιο όμορφο τρολ που υπάρχει. Πιο όμορφο και από πολλές νεράιδες. Έχει όμως ένα ...κουσούρι. Μια πολύ άσχημη ουρά. Και ενώ το καημένο το ερωτεύονται πολλοί άντρες όταν βλέπουν την
ουρά του το παρατάνε. Και τα περισσότερα μένοθν μοναχούλια μια ζωή. Ο μύθος λέει ότι αν ένας άντρας το ερωτευτεί τόσο πολύ και δεν τον νοιάζει η ουρά, τη στιγμή που θα παντρεύονται, η ουρά ξεραίνεται επί τόπου και πέφτει. Αυτό είναι πράγμα σπάνιο, αλλά υπάρχει ελπίδα.

Yule - Jul - Jól - (wheel) - Joulu
Wikipedia: ...the Scandinavian "Jul" does not distinguish between the Germanic Pagan feast, Christmas, and (quite possibly) the pre-Indo-European winter solstice celebration.

Δεν ξέρω πως να εξηγήσω τελικά αυτό το μίγμα παιδικής αθωότητας, καλικαντζάρων, χειμωνιάτικης μελαγχολίας και χαράς που μου αρέσει τόσο πολύ σε αυτόν τον μήνα, τον πως τον είπαμε, July?, ούτε να διηγηθώ τις άπειρες ιστορίες σκανδιναβών και ελλήνων για τελώνια, καλικαντζάρους, νεράιδες, κτλ, την ιστορία του αι βασίλη και του αγίου νικολάου δεν την ξέρω καν όλη, αλλά έχω μια πολύ καθαρή εικόνα στο μυαλό μου για το ποιό είναι το περίφημο πνέυμα των Χριστουγέννων. Ως συνήθως η απάντηση στην τέχνη.


20 σχόλια:

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλημέρα σας!

Λέω να την κάνουμε όλοι μαζί για Σκανδιναβία πριν να είναι πιά αργά (όταν θα γίνουμε Σαχάρα)...

Σ:(((

Ανώνυμος είπε...

Μικρό trol, πάντα ήθελα να επισκεφθώ τις Σκανδιναβικές χώρες για τον αθώα ρομαντικό λόγο ότι ως μελαχρινή πίστευα ότι θα έχω μεγάλη επιτυχία εκεί. Επειδή έχω ακόμα μια ελπίδα, τί λέτε μαζευόμαστε να πάμε; Άσε που είναι μύθος ότι οι Σκανδιναβοί είναι ψυχροί άνθρωποι (έχετε γνωρίσει Γάλλους;).

trol είπε...

αχ παιδιά πάμε πάμε!! :)

ηλίθιε γάτε, ποια θεσ/νίκη-χαλκιδική? malmo κανένα εξοχικό?

lupa, θα ξεσηκωνόταν εύκολα Έλληνας να πάει στην άλλη άκρη της Ευρώπης να βρει μια κοπέλα που του αρέσει? μπααα και όταν συμβαίνει το αναφέρουμε σαν ιστορία, αξιοσημείωτη, από τις λίγες. Δανός? Α ναι, άνετα. Έχουν τρέλα, ενθουσιάζονται, ζούνε και ερωτεύονται όπως πιστεύω λίγοι λαοί.

εε τώρα πως μου ήρθε για τους Δανούς συγκεκριμένα είναι άλλη ιστορία αλλά ναι πάμε :)

Derek είπε...

πλάκα μου κάνεις?

στην Γαλλία και την Αυστρία δεν άνοιξαν (ακόμα) τα χιονοδρομικά
και εδώ απάνω έχουμε να δούμε χιόνι από τον Οκτώβρη!


που είναι ο χειμώνας? ΟΕΟ?

Ανώνυμος είπε...

"Εδώ και μερικά χρόνια που έγινε εμφανής η αλλαγή του κλίματος στις εποχές, στην Κ... συνεχίζει κάθε χειμώνα να έχει ψοφόκρυο, ενίοτε να φτάνει η θερμοκρασία ατους -15 C αλλά δεν βρέχει, δεν χιονίζει."


Σας πήραν χαμπάρι και τα χιόνια και σηκώθηκαν κι έφυγαν.

Εδώ που τα λέμε στην Λωζάνη καλύτερα είναι...

ZissisPap είπε...

Θα είναι πρωτότυπο να περάσω τα Χριστούγεννα στην Κοζάνη ή θα κόψω φλέβες;
Οι καλικάντζαροι μου αρέσουν γιατί είναι αντίπαλοι του συστήματος :-D

Unknown είπε...

¨καλημέρα..
ωραία ταξίδια...ωραία λέξεις..μαγικα ταξίδια

fieryfairy είπε...

simfwnw, panta thumamai na eixe xioni ta xmas
pleon vevaia ta xmas einai dwra kai to dentro, nothing else. Pu na deis kai stin agglia.

sigmund01: prepei na pas kozani ta xmas, tha fas kai pentanostima giaprakia, o kosmos tha diaskedazei...fae ki ena giapraki gia mena an pas :-)

trol είπε...

και φθάνοντας θεσ/νίκη σήμερα το σοκ...άντε λίγο ακόμα να ανέβει η θερμοκρασία να πάμε χαλκιδική

bdb με τον καλό λόγο στο στόμα πάντα :) πάρε τον siegmund και ελάτε κοζάνη να φάτε γιαπράκια, μια χαρά θα περάσετε, paranoic welcome, από που μας ήρθες εσύ? φίρι φέρι κάπου στην χιλή νομίζω, έχει φαέι στρέμματα από φύλλα κόκας (είναι τόσο καλά όσο ακούγονται?)

fieryfairy είπε...

den se kanoun high, alla apo oso kserw koboun tin oreksi kai einai kala gia soroche (altitude sickness)

auti einai i dikaiologia mou anyway ..

Ανώνυμος είπε...

"συνεχίζουμε να τρώμε γιαπράκια, αυτά που κάνουν με αρμιά και όχι με λάχανο,"

ΟΚ, βρήκα μετά από καιρό κάτι που δεν έχω ξαναφάει. Ίσως.

What the heck is αρμιά;;;;

Πολύ ωραίο ποστ, εγώ νομίζω ότι είσαι από τους λίγους που συνεχίζουν και τα νιώθουν τα Χριστούγεννα, έστω και αγχωμένα.

Ecumene είπε...

Σήκωσε ΚΕφάλι η Αμπσουρδία
και θα χτυπήσει τουριστικά την Σκανδιναβία..

με αυτο το παραπλανανητικό
ποστο αντι για χιόνι
που δεν εχει
θα φαν γιαπράκια...
Και αυτο καλο ναι για
την local economy...

Μονο ο ΒΔΒ δεν κανει τιπτις
για τον τοπο του...
:(

Ongoing snow deficits across Europe have caused extensive cancellations and rescheduling of World Cup ski racing events

http://www.firsttracksonline.com/index.php?name=News&file=article&sid=1016

Ecumene είπε...

Σε λινκάρω για να σουρδοσυνεισφέρουμε
στην Εξωτική Κοζάνη!!..
Μας άναψες την περιεργεια...:-


=====================================
φρομ χίαρ
Εh! amica donna mia
il tuο spirito é pieno di assurdità...
sei totalmente sorda?
Μου πήρες τα αυτιά !!
με τη Τρολή Μουσική σου


:-)

Σιούρδος που προφέρεται απο πολλούς και ως Σούρδος σημαίνει ο χαζός ή παλαβός ή τρελός.Τον τίτλο αυτό τον φέρουν όσοι κατάγονται από την Κοζάνη(μέσα από την Κοζάνη και όχι από την περιφέρεια ή από τα γύρω χωριά).Οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν αλλά κατ'εξαίρεση και μόνον, Σιούρδοι αποκαλούνται και οι κάτοικοι των Σερβίων ...για λόγους που αγνοώ! Γι αυτό ίσως να έχετε ακούσει και το γνωστό," πως η Σιουρδαμάρα φτάνει μέχρι το ποτάμι(δηλ. τον Αλιάκμονα)!"

---Στα λατινικά η λέξη Σούρδος σημαίνει κουφός(surdus στα λατινικά).Για την προέλευση του όρου Σιούρδος ή Σούρδος έχουν ειπωθεί πολλά και δύσκολα με σιγουριά μπορεί να πει κάποιος απο προέρχεται.Μετά απο έρευνα που έκανα και προσωπικά η πιο πιστευτή εκδοχή αναφέρει ότι "Ο όρος Σούρδος προέρχεται απο τον χαρακτηρισμό που δώσαν οι Ιταλοί τελωνιακοί υπάλληλοι σε Κοζανίτες εμπόρους που ταξίδευαν προς κεντρική ευρώπη όταν παρίσταναν τους κουφούς(η λατινική ερμηνεία που ανέφερα και παραπάνω) για να περνούν τα εμπορεύματα τους παρακάμπτοντας διατυπώσεις και ελέγχους.
mmmmm....Πονηρός ο Σούρδος
Σε πωλεί και σ' αγοράζει...
:]
Sourdos.gr
------------------------------
Surd-Wikipedia

Ανώνυμος είπε...

Αντε, αντε +2C θα έχετε αύριο στην Κοζάνη... Κοντεύουμε στο ΜΗΔΕΝ Γιουχου!

trol είπε...

mpampakis

η αρμιά είναι λάχανο που το αφήνεις για 2-3 βδομάδες στο νερό με λεμόνια και χοντρό αλάτι και μετά με αυτό το λάχανο κάνεις σαρμάδες/ντολμάδες και αυτά είναι τα γιαπράκια. Αναλογίες ρυζιού με κρέατος, το αν θα βάλεις κιμά, κομμάτια κρέας, μπακαλιάρο και σαφράν καθόλου κρέας, κάνουν την διαφορά. Φυσικά τα καλύτερα γιαπράκια τα έκανε η γιαγιά μου.

ergotelina

ο κουκουλο ετοιμάζει χιονοδρομικό, που θα γίνει μάλιστα και με σδιτ, γιατί το local development το παίζει πια στα δάχτυλα...προσωπικά υποψιάζομαι ότι θα διεκδικήσουμε χειμερινούς ολυμπιακούς sooner or later. Vedi tu qualche assurdita' in questo?

lupa + derek
επιτέλους έχει συννεφιά!! κάτι είπαν όμως ότι θα ξαναφτιάξει ο καιρός, είναι δυνατόν ΟΕΟ?

Ecumene είπε...

Τίποτα παράλογο δεν θωρώ..

Ισα ισα..το Κοζανίτικο Εθνος
θα γίνει πράξη...
έχει όλα τα χιόνια και τα φόντα να προχωρήσει..

Το Ουρδαϊκόν μας απογοήτευσεν...

:-

trol είπε...

god i just realised where does 'ούρδα' comes from

Ανώνυμος είπε...

Η ούρδα είναι αυθύπαρκτη. Από την ούρδα προέρχεται η Σ*****

Η ούρδα είναι ανάλατο τυρί και για αυτό ταυτίστηκε με τη γνωστ'η πόλη. Η προσθήκη του αρχικού Σίγμα είναι μεταγενέστερη.

Εργοτελίνα δε μπορώ να καταλάβω από τι απογοητεύτηκες; Στην πραγματικότητα εσύ είσαι απογοήτευση διοτι από φιλοεορδ. του γύρισες σε σουρ.

Τα παιχνίδια με το όνομα μας απαγορεύονται αυστηρα και ιδίως όταν αποπειρώνται να μας εξομοιώνουν με τους εχθρούς.

Αν κάποιος αυτά που λέω δε γουστάρει
τοτε θα αμολήσω πάνω του το harry

@@@@@@@

Προσφάτως στο γνωστό μέρος δέχθηκα οργανωμένη επίθεση σκύλων σε κεντρικό σημείο της πόλης. Τα συμπεράσματα δικά σας...

BDB σχεδόν τέλος ελέω beta. Ποιοι να κρύβονται άραγε πίσω απο τη beta ;-)

trol είπε...

Προσφάτως στο γνωστό μέρος δέχθηκα οργανωμένη επίθεση σκύλων σε κεντρικό σημείο της πόλης. Τα συμπεράσματα δικά σας...

LOL
είδαν τι κουμάσι είσαι

harry

six six six

άντε κανένα βλογ σε βητα η εκτός να κασμερευόμαστε και εκεί

Ανώνυμος είπε...

δεν είμαι κουμάσι...

καφάσι είμαι!


κασμερευόμαστε!!!

χαχαχαχαχαχαχα


κόφτου κασμέρεμα μη συ φτύσου καναν μίξου στου ματ!