20070905

respect privacy or get over it

Διάβαζα τα σχόλια ενός βλογ, και κάποια στιγμή ο 'οικοδεσπότης' απάντησε σε κάποιον που ανάθεμα κι αν θυμάμαι τι είπε, ότι κοίτα το βλογ του δεν είναι δημόσιος χώρος, αν δεν συμφωνεί να μην το τιμά με την παρουσία του ή κάτι τέτοιο. Ο τρόπος που απάντησε ο 'οικοδεσπότης' του προαναφερθέντος βλογ μάλλον δεν μου άρεσε, και από άποψη ‘χροιάς’ αλλά και ουσίας. Από άποψη χροιάς αντιπροσωπεύει ίσως μια αγένεια του τύπου 'I make the rules in here'. Από άποψη ουσίας, μια γενικότερη έπαρση αλλά και αφέλεια του τι θεωρούμε ‘χώρο μας’, που άλλες φορές είναι ενοχλητική, άλλες επικίνδυνη, άλλες αστεία. Ο δημόσιος χαρακτήρας των blog νομίζω είναι δεδομένος, έστω και αν είναι πολυεπίπεδος και καθοριζόμενος ελάχιστα από τον ‘οικοδεσπότη’, περισσότερο από την πραγματικότητα του web 2.0. Επιπλέον, η θεώρηση εκ μέρους πολλών, ότι, η επωνυμία τους στο διαδίκτυο μέσω ταυτοποίησης αληθινού ονόματος και ψευδωνύμου, τους δίνει ένα λόγο παραπάνω, φερεγγυότητας, εξουσίας, κάποιου δικαιώματος να επιβάλλονται και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο, είναι νομίζω πολλές φορές αβάσιμη και αυθαίρετη. Ελάχιστες φορές δεν ισχύει αυτό και πάλι υποψιάζομαι ότι ισχύει στο web 1.0 μόνο. Μέχρι στιγμής μόνο. Γιατί όλα αλλάζουν και γρήγορα. Επίσης, η επωνυμία στο διαδίκτυο μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμη με καλό ή κακό τρόπο, αλλά αυτό εξαρτάται κυρίως από αυτόν που την επιλέγει και την ικανότητα που κατέχει να διαχειριστεί αυτήν την ταυτότητά του online. Όσο για το ‘οικοδεσπότης’, πίστευα ότι οι περισσότεροι το χρησιμοποιούν χαριτολογώντας. Για τον κάθε 'οικοδεσπότη βλογ' λοιπόν αφιερωμένος ο τίτλος του ποστ και η αναμονή να εμφανιστεί κάποιος σε κανένα παραθυράκι γιατί η ατάκα 'μάνα βλόγερ' έχει παλαιώσει.

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ριιισπέκ! (που λέει και ο φίλτατος άλι-τζί!)

Yannis H είπε...

"Μπλογκολογιά, για σένα κάθε μου τραγούδι..." είπε ο ποιητής.

Τα όρια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού είναι μπλεγμένα στο νετ (και φυσικά, στα μπλογκ). Προσωπικά δεν θεωρώ το μπλογκ μου 'σπίτι μου' (τι διάολο, από πότε η Google ενδιαφέρθηκε να μου δώσερι ιδιωτικό χώρο; Δημόσιο μου έδωσε. Κι αν (ίσως πιο σωστό) μου έδωσε χώρο με θέα δημόσια αλλά ιδιωτική υφή, τότε η ιδιωτικότητα είναι θέμα του κάθε μπλόγκερ. Έτσι λειτουργώ εγώ. Εάν κάποιος το θεωρεί σπίτι του, το σέβομαι. Εάν κάποιον δεν τον νοιάζει, επίσης το σέβομαι.

Εγώ δεν το θεωρώ σπίτι μου - αλλά δεν θέλω και να μου το μαγαρίζουν. Αναγνωρίζω ελευθερία να πει κανείς ό,τι θέλει, αρκεί να μην είναι καταστροφολάγνος, ή να μην την έχει δει παράξενα και μου αναρτά ποστ ολόκληρα, μπας και δεν περάσω και τα διαβάσω από το μπλογκ του. Το τελευταίο βέβαια συμβαίνει για κάποιους που την έχουν δει σωτήρες (του έθνους κυρίως) και το έχω αντιμετωπίσει μόνο στο μπλογκ της Αλβανίας.

Μεγάλο θέμα...

bidibis είπε...

Κάτι μου λέει ότι τούτο το ποστ δε με θίγει άμεσα.

φιου!

Μάλλον αναφέρεται σε κάποιον που της σύστησα εγώ όμως.

κανου λάθους;

Πήγες στη Φώφη σήμερα;

trol είπε...

@eleni

hehe, u don t even have to reference who says so ;)

@yannish

ιδιωτικός ή δημόσιος χώρος, σαν κυβερνοχώρος το έχουν περιγράψει καλύτερα, το να το θεωρεί κάποιος σπίτι του το βλογ του μου φαίνεται αφελές τουλάχιστον, στο δικό του domain πάει κι έρχεται, αλλά κι εκεί he should know better αν το 'σπίτι' είναι ανοιχτό ή όχι, ναι οι ενοχλητικοί στα σχόλια εμφανίζονται πολύ συχνά, και ναι δεν διαφωνώ, μπορείς από να τους αγνοήσεις μέχρι to raise hell, αλλά κάπου εκεί πρέπει να ξέρεις να διαχειρίζεσαι και την online ταυτότητα σου από μόνη της αλλά και σε σχέση με την πραγματική, δλδ, πόσο χρόνο πια θα ξοδέψεις για τους ενοχλητικούς, τι priviledges & access θα δώσεις, με τι τρόπο θα επιβληθείς τέλοσπάντων, κτλ

@μπιριμπίρι

το ποστ δεν αφορά κάποιον συγκεκριμένα, είναι κάτι που το βλέπω συχνά στον διαδίκτυο και πέρα από τα βλογς, ένα σωρό boards, κτλ, όπου οι κοκορομαχίες είναι συνηθισμένες και ενοχλητικές για όλους, οπότε ρίχνω το blame και στον 'οικοδεσπότη', administrator, whatever, που καμιά φορά αντιδρά με ένα είδος attitude που απλώς δεν μου αρέσει, λίγο bullying, λίγο υπεροψία, κτλ κτλ - λίγο πολύ μιά ταυτότητα έχουμε και την εκπροσωπούμε με διάφορους τρόπους σε διάφορους χώρους, και αυτό δείχνει πολλά

trol είπε...

επίσης,

"Μπλογκολογιά, για σένα κάθε μου τραγούδι..."

LOL

Maria Mikro Analogo είπε...

Δηλαδή όλοι εμείς που έχουμε μπλογκ θα πρέπει να δεχόμαστε μόνο σχόλια που συμφωνούν με τις θέσεις μας; Και που είναι ο διάλογος σ' όλο αυτό; Δεν φτάνει που ο άλλος αφιερώνει λίγο από το χρόνο του σ' αυτά που γράφουμε... Όσο για το αν τα μπλογκ είναι δημόσια ή όχι, λέω κάτι απλό: όσοι δεν θέλουν σχόλια, κλειδώνουν τη συγκεκριμένη εντολή. Όσοι δε δεν θέλουν καθόλου να τους διαβάζουν ή θέλουν πολύ λίγους, βάζουν κωδικό προστασίας και τον μοιράζουν όπου θέλουν. Υπάρχουν λύσεις δηλαδή. Παρεμπιπτόντως, σου είπα πόσο συμφωνώ με όσα λες; :-) Τις καλημέρες μου.

trol είπε...

@ μαρία

καλημέρες!! ναι υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που μπορείς να κάνεις, από τα βασικά, μέχρι να ξοδέψεις αρκετό χρόνο για όλα αυτά και ναι το καταλαβαίνω ίσως να μην θες, ε τότε μην πας και το παίζεις 'ντίβα'*, θα μαζευτούνε, πως να το κάνουμε

(καμιά σχέση με την βλόγγερ, she has my respect so far on the issue, and i think she does spend a lot of time on it and good for her)

Yannis H είπε...

«πόσο χρόνο θα ξοδεύεις για τους ενοχλητικούς»

Ελάχιστο. Αυτονόητα. Σιγά τα ωά.

Ανώνυμος είπε...

Το μπλογκ είναι η "προσωπική" ιστοσελίδα κάποιου, αυτό που στα αγγλικά ονομάζεται homepage, το εικονικό του "σπίτι". Οι περισσότεροι (ακόμα κι αυτοί που πιθανόν να εκφράζουν άλλη άποψη) αυτή την αίσθηση έχουν και καλά κάνουν.

Όμως, αφήνοντας το ναρκισσισμό τους να εκφραστεί, επιλέγουν να αφήνουν τα σχόλια ανοιχτά ενώ ΔΕΝ είναι καθόλου έτοιμοι γι' αυτό. Άλλωστε, θεωρώντας όλοι πως "σχόλιο" είναι μια κοινωνική επίσκεψη στο μπλογκ του άλλου που τον εκθειάζει (κοίτα το πρώτο σου σχόλιο σ αυτο το κείμενο) κι αφήνει την ταυτότητά του ώστε ο "άλλος" να έρθει στο δικό του και να του πει τα ίδια, παθαίνουν μια ψυχρολουσία μόλις κάποιος σχολιάσει ΑΡΝΗΤΙΚΑ αυτό που έγραψαν. Τότε καταφεύγουν σ αυτό που αναφέρει ο δεύτερος σχολιαστής σου "Εγώ δεν το θεωρώ σπίτι μου - αλλά δεν θέλω και να μου το μαγαρίζουν" βάζοντας έναν (ψευδο)ηθικό φραγμό στα σχόλια δικαιολογώντας έτσι οι ίδιοι το κόψιμό τους.


Η ουσία είναι πως ζούμε μια εικονική πραγματικότητα στην κυριολεξία (τι ειρωνεία) θεωρώντας πως είμαστε οι γαμάτοι εικονικοί άνθρωποι που ενίοτε ταυτιζόμαστε και ταυτοποιούμαστε με το πραγματικό, επιλέγοντας ως ψευδώνυμο το πραγματικό μας όνομα, νομιμοποιώντας έτσι την ανήθικη στάση μας που είναι η επιλεκτική χρήση ελευθεριών προς τον "άλλον" υπό τον όρο ότι θα συμφωνεί μαζί μας! (αξίωμα Μπους: όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας)

Έτσι, αντί να θεωρήσουμε τον εαυτό μας διαχειριστή του ιστοτόπου που εκφραζόμαστε, ταυτιζόμαστε με την έννοια του "ιδιοκτήτη" (landlord) της προσωπικής μας ιστοσελίδας (homepage) δίνοντάς της δυσθεώρητη αξία θεωρώντας πως η διατήρησή της και μόνο (κτήση - ΕΧΩ ΜΠΛΟΓΚ) μας κάνει κάτι ιδιαίτερο (είμαι ΜΠΛΟΓΚΕΡ, πάμε για καφέ? !!!).

Θα σου 'λεγα κι άλλα αλλά θα με "κόψεις"!

Ανώνυμος είπε...

όμως η ουσία είναι πως δημοσιεύοντας κάτι εκτίθεσαι (να ο ναρκισσισμός) κι αφού εκτείθεσαι πρέπει να τα περιμένεις όλα.

Τίμιο βεβαίως θεωρώ να έχεις κλειστά τα σχόλιά σου οπότε αδιαφορείς για τους άλλους και λες τα δικά σου με όποιον τρόπο θες.

Υπέροχο βεβαίως θεωρώ να κάτσει κάποιος (όπως εγώ) και να σου πει πως "το δημοσίευμά σου ΑΥΤΟ είναι ελλειμματικό και γενικόλογο και κάθεσαι και απαντάς στο κάθε καραγκιόζη επειδή απλά σου έγραψε μια κουβέντα καθιερωμένης κοινωνικής μπλογκοενασχόλησης πέφτοντας κι εσύ με τη σειρά σου στη λούπα (loop)".

Αληθινό θεωρώ να απαντά κανείς μόνον όταν επιθυμεί το διάλογο με επιχειρήματα, περισσότερο σε αυτούς που διαφωνούν, μπας και αυτό το μαραφέτι μας κάνει καλύτερους ανθρώπους (που από μόνο του δεν το νομίζω αλλά λέμε τώρα).

Τα υπόλοιπα... απλές οδοντόκρεμες!
Ωπς, κάτι μου λέει πως δεν θα με κόψεις!

bidibis είπε...

Δεν πιστεύω όλα αυτά να τα γράφεις για μένα. Δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου στο γραπτό σου, για να πουμε και του στραβού το δίκαιο

Τον έβαλα στη θέση το φίλο σου το Ζουρη.

Από την άλλη με αυτά και με τα άλλα ξέχασα να σου πω για το περιστατικό στο Ερμιόνιο. Το έγραψα στου Ζουρι, μπορείς να το δεις εκεί.

zouri1 είπε...

otan λεει οτι με εβαλε στην θεση μου,εννοει οτι μ εβαλε στον θρονο μου,γιατι αυτη ειναι η θεση που μ αρμοζει.Ρε τι εχει παθει με τους σουρδους.
Ερωτικη απογοητευση απο καμμια διμετρη σουρδα.Οι καστοριανοι παντα ηταν κοντοι.:)

Ανώνυμος είπε...

ouaaa, while i was sleeping...

ok 1 by 1

@deuced

κανένα λόγο να σε κόψω, και πολύ δίκιο σε πολλά από αυτά που λες, να τα επαυξήσω (?) λίγο, ναι κάθε βλογερ που έχει public βλογ θέλει να είναι public, to see and to be seen, και φυσικά ο εγωισμός θέλει να επιβραβευθεί, πχ το πρώτο σχόλιο, ναι πολύ ωραίο σχόλιο, ακόμη πιο κολακευτικό γιατί την ελένη την ξέρω και εκτός και ρισπέκ back, αλλά και να μην την ήξερα, flattering, γενικά πολύ έχουν μιλήσει για τα social networks online και ότι φυσικά είναι και ασκήσεις διαφόρων identities που επιλέγουμε και φυσικά η αντίδραση των άλλων μετράει,

έχεις επίσης δίκιο, ότι η παράγραφος που έγραψα είναι γενική,

η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά referenced σε πράγματα που έχω στο μυαλό μου, αλλά κάπως πρέπει να αρχίσουν να μπαίνουν σε τάξη και επιπλέον if i get a response like yours, τότε χαίρομαι ακόμη πιο παραπάνω

ένα πράγμα που μ ενοχλεί είναι και ότι δεν βρίσκει κανείς αρκετές συζητήσεις για το θέμα στα ελληνικά βλογς, όταν δλδ λέμε ότι είμαστε πίσω, δεν είναι μόνο ότι δεν έχουμε adsl όλοι, είναι και το ότι το ...discourse δεν υπάρχει, ή αναλώνεται ακόμη σε αυτό που λέω ..κοκορομαχίες, με κάποιες εξαιρέσεις εδώ κι εκεί, λίγο πολύ αυτά που λες στο δεύτερο κόμεντ

μένουμε πίσω,
κι εγώ μαζί,

γράφε ότι θες, άλλο να μην μου αρέσει, άλλο να είσαι βλάκας

trol είπε...

@ bidibis


hehe, σε έβαλε και αυτός στη θέση σου

και σε είπε και καστοριανό

μουαχαχαχα!!!



@zouri

Ερωτικη απογοητευση απο καμμια διμετρη σουρδα

και εγώ εκεί το αποδίδω, αλλά αντί να μας πει ποια είναι, και να κάνουμε το κουτσομπολιό μας ωραία και και καλά και να του την θάψουμε όσο μπορούμε, μπας και το ξεπεράσει, μας έχει πάρει ...σβάρνα όλους

μάλλον ακόμη δεν ξεμπέρδεψε ..θα έλεγα

zouri1 είπε...

kai αφου μενει στο Ερμιονιο,παει να πει οτι δεν κανει κατι,γιατι αν εκανε θα πηγαινε στο Κατερινα,που ειναι και ποιο επομερο,και δεν θα τους εβλεπαν.

trol είπε...

lol

ενημερωμένος :-)

zouri1 είπε...

α,απο τα καιλάρια ειναι?

trol είπε...

heh

cagliari it is

bidibis είπε...

"otan λεει οτι με εβαλε στην θεση μου,εννοει οτι μ εβαλε στον θρονο μου,γιατι αυτη ειναι η θεση που μ αρμοζει"

Σας πρωτογνώρισα κύριε Ζουρι τυχαία μέσα από τις ραδιοσυχνότητες της κρατικής ραδιοφωνίας σε μια εκπομπή μαζί με μια άλλη νεαρά μπλογκατζού όπου εκτός των άλλων που λέγατε περι μπλογκς κτλ συχνά πυκνά τονίζατε τις αριστερές σας καταβολές. Προς το τέλος της εκπομπής μάλιστα όταν θελήσατε να παινευτείτε για κάτι που κάνατε στη δεκαετία το 70 (δε θυμάμαι τώρα) υπενθυμίσατε στο ακρωατήριο "και μην ξεχνάτε, τότε κυβερνούσε η δεξιά...", με αποτέλεσμα να προκαλέσετε τη χαριτωμένη αντίδραση της νεαράς μπλογκατζούς η οποία αναφώνησε "αντε πάλι με αυτή τη δεξιά και την αριστερα...". Βλέπτε οι νέοι δεν πολυενδιαφέρονται για τις παλιές διχόνοιες και κοιτάζουν μπροστά.

Η Αλήθεια είναι ότι σας είχα συμπαθήσει πολύ, βλέποντας όμως ότι είστε ένας βασιλόφρων με φιλοσ****ικες τάσεις απογοητεύτηκα πολύ. Φοβάμαι πως φταίει το ότι ζήσατε αρκετά χρονια στην Κ η οποία φημίζεται για τα χουντοβασιλικά της αισθήματα.

Κι αν δεν κάνω λάθος είστε και από τη Βέροια. Υποθέτω πως θα μάθατε καλό savoir vivre από τον συμπατριώτη σας κ Ζαμπούνη! (έχω αφιερώσει ολόκληρο ποστ για την αφεντιά του).

****
Το καστόρ όντως είχε πλάκα. χιχιχι

Όσο για τις δίμετρες αν είστε τόσο περίεργοι (εσύ τρολ έλεγες ότι δεν σου αρέσει το κουτσομπολιό, αλλά...) πηγαίνετε να ρωτήστε καμιά μπασκετμπολίστρια του Λαζάνη.

Φοβάμαι ότι πολλές σαχλαμάρες του Shakespeare (κρυφο s και τοιούτος)διαβάζετε και έχετε μπερδέψει το θέατρο με την πραγματικότητα. Ποτέ εν γνώσει μου ή νηφάλιος με s...


στο ερμιονιο δεν πήγα για να μείνω αλλά για να φάω παγωτο στο οποίο βρήκα και μια τρίχα. Σκέφτηκα ότι το ερμιόνιο επειδή είναι ξενοδοχείο θα είχε λιγότερους s από οπουδήποτε αλλού κι αν πήγαινα, και γι αυτό και πήγα εκεί

Καλό επίσης θα ήταν να μη βάζετε στο στόμα σας συχνά τη γοητευτική πόλη της Σαρδηνίας

ΥΓ Αυτό το Κατερίνα που κοντά είναι ρε παιδια;

Agobooks είπε...

Εγώ ,πάλι, πιστεύω πως πράγματι, το μπλογκ (μου) του καθενός, είναι προσωπικός χώρος. Αλίμονο αν κι αυτό το βλέπαμε ως χώρος που ο καθένας θα μπορούσε να μας υβρίζει και να αφήσει εκεί τα …περιττώματα του μυαλού του.
Και ως προσωπικός χώρος, φυσικά και μπορώ να το κλείσω όποτε θέλω. Αν δεν ήταν, δεν θα μπορούσα και να το κάνω.

trol είπε...

n.ago

καλως ήρθες!

το ότι εγώ το θεωρώ δημόσιο χώρο, φυσικά δεν σημαίνει ότι θα μου άρεσε να βρίζει οποιοσδήποτε, όπως και δεν μου αρέσει σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο ή να προσβάλλει

όπως και νομίζω ότι ο καθένας έχει το δικαίώμα ή ακόμη την υποχρέωση να διαμαρτυρηθεί για κάτι προσβλητικό

το πρόβλημα μου όμως είναι η διαχείριση της ταυτότητας κάποιου online, αν ξέρει να επιβληθεί, ο τρόπος που χρησιμοποιεί, το αντίκτυπο που έχει αυτό στον χαρακτηρισμό της ταυτότητας του γενικότερα, στην τελική και πόσο σοβαρά το παίρνει, if he can choose his battles, που λένε και οι αγγλόφωνοι

τα βλογ ήταν η αφορμή

online identity και identity representation γενικότερα είναι αυτό που βρίσκω πιο ενδιαφέρον

zouri1 είπε...

trol,είδες πόσο δύσκολο παιχνίδι είναι η πλάκα και το πείραγμα?
όλα είναι ωραία όταν περιφέρεσαι ως κόκορας από χωρίον εις χωρίον.Άμα σε πειράξουν όμως και εσένα,ντύνεσαι βασιλικός επίτροπος,και μοιράζεις ποινές και χαρακτηρισμούς.
Πάντα με σεβασμό προς όλες τις απόψεις.

Ανώνυμος είπε...

για τον μπιριμπίρι λες ε?
ουφ ναι δύσκολο πράγμα
αφού με ...τσιγκλάει όμως :D, τι να κάνω
don t worry πάντως, είμαστε από καιρό εχθροί, και του το έχω πει το βλογ του είναι το πρώτο που ανοίγω (για να ακούω τα playlists) ε αναγκαστικά διαβάζω και αφορισμούς για τους s και τρώγομαι μετά να απαντήσω