20080220

something fuzzy I - la macedonija


davyjonesfx@flickr

Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, και Μακεδονία δεν είναι μόνο τα Σκόπια, οπότε καλά είναι λέω εγώ να μην λέμε Σκόπια ολόκληρη τη χώρα γιατί και εδώ και εκεί (βόρεια) και παρέκει (βουλγαρία στην άκρη-άκρη) Μακεδονία είναι, απορώ πως δεν βγήκε κανένας δικός μας να πει να την λέμε όλη αυτή την περιοχή Θεσσαλονίκη. Τελοσπάντων, χαμός γίνεται από Μακεδονίες και προσωπικά είμαι πολύ περήφανη αν η Μακεδονία είναι ένας όρος και καλά πολυσυλλεκτικός, με όλη την ελληνικότητα που αυτό εμπεριέχει, εννοείται. Αυτός πια ο Μ. Αλέξανδρος δεν ξέρω αν απλώς ήταν ένας επαρμένος νέος αλλά ένα τέτοιο όραμα λένε ότι είχε και η γειτονική μας χώρα κάπως έτσι είναι ή προσπαθεί να είναι. Απλά νομίζω ότι με το σύνθημα 'η Μακεδονία είναι μία και ελληνική' της αρνηθήκαμε (της ευρύτερης Μακεδονίας -γεωγραφικά, ιστορικά και πολιτιστικά) δύο πολύ βασικά στοιχεία. Πρώτον, την πολυσυλλεκτικότητα της και δεύτερον ακυρώσαμε την ελληνικότητα της, ναι ναι, έχω σοβαρές επεκτατικές τάσεις και βλέψεις και μεγάλη ιδέα για το τι σημαίνει ελληνικότητα - προσαρμοστικότητα ανάμεσα σε πολλά άλλα). Και όσοι επιμένουν να το φωνάζουν αυτό το σύνθημα νομίζω θα πρέπει να είναι λίγο ανθέλληνες και ξενοφοβικοί. Τελοσπαντων ας βρούνε κάποιο σοβαρό όνομα να την λέμε, γιατί το σημερινό είναι σαν να λέμε FIR Athinwn. Ένας έλληνας κύριος μου είπε ότι πήρε ταξί από τα σύνορα και είπε στον ταξιτζή να τον πάει στα Μπιτόλια. Η γιαγιά του ήταν από τα μέρη και είχε συνηθίσει να την λέει έτσι την πόλη. Ο ταξιτζής παραξενεύτηκε που την λέει έτσι, ο ίδιος μουσουλμάνος και τουρκόφωνος, Μοναστέρ την έλεγαν στην οικογένεια του και έτσι επιμένει να την λέει και αυτός. Τέλοσπαντων για το ίδιο μέρος λέγανε. Έχουμε χάσει μήπως την πίστη μας στη δύναμη της ελληνικότητας μας? Είμαστε λίγο κομπλεξικοί? Να οχυρωθούμε λέω εγώ καλύτερα και να φωνάζουμε είναι όλα δικά μας, είναι όλα δικά μας, μην τυχόν και δεν έχει καταλάβει κανένας μορφωμένος άνθρωπος ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι σημαντικός και κάνουν ντου οι δυό χούφτες λαοί που ζουν στην γειτονική χώρα και μας τον κλέψουν.

6 σχόλια:

Georgios Giannopoulos είπε...

Το σημαντικότερο πρόβλημα αυτήν την στιγμή είναι η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου το οποίο όπως φαίνεται δεν μπορεί να σταθεί ως αυτόνομο κράτος. Πολλοί μιλάνε για προσωρινό μεταβατικό στάδιο με στόχο την μελλοντική ενοποίηση με την Αλβανία.

Προβλέπεται σύντομα να τεθεί θέμα στην Macedonia για την Αλβανική μειονότητα (στα σύνορα με την Αλβανία και το Κόσοβο) που ενδεχομένως θα θέλει επίσης να αποσχιστεί (και να ενοποιηθεί με το ενιαίο κράτος Αλβανίας-Κοσόβου).

Η Αλβανία έχει ήδη αρχίσει να συζητά για το θέμα των Τσάμιδων στην Βόρεια Ελλάδα (που εμείς κάνουμε ότι δεν υπάρχει κλπ κλπ)..

Το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας ίσως να είναι από τα λιγότερο σημαντικά αφού υπάρχουν πολύ σοβαρότερα, όπως ο κίνδυνος γενικής αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Ανώνυμος είπε...

η αναγνώριση εθνών-κρατών ήταν μιά αναγκαιότητα στα τέλη του 18ου κι αρχές 19ου αιώνα κι εμείς βρισκόμαστε στον 21ο. φαίνεται πως οι άρχοντες υπολλείπονται της αναγκαίας φαντασίας και δημιουργικότητας για κάτι νέο, για κάτι που θα αντανακλά τις ημέρες μας...το πιό λυπηρό είναι πως και οι νέοι με αυτά τα μοντέλα, βάση εκείνων των structures σκέφτονται...και φυσικά δεν ομιλώ για την ποστ-γραφούσα!

εδώ ένα περασμένο άρθρο που μπορεί να βρείς ενδιαφέρον

trol είπε...

@ggia

Γενικά με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσοβου τίθεται προηγούμενο που πως πολλές χώρες ή εθνικές και άλλες ομάδες θα το χρησιμοποιήσουν, -το έχουν αναλυσει καλύτερα αυτοί που ξέρουν (περισσότερα από εμένα τουλάχιστον) και σε βλογς και σε εφημερίδες κοκ και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι συμφωνώ ότι είναι σημαντικό+σοβαρό πρόβλημα που έχουμε παραβλεψει και γενικά αλλά και για την αποσταθεροποίηση της συγκεκριμμένης περιοχής. Δεν ξέρω αν η Αλβανία έχει όρεξη για μεγάλη ιδεά, γενικά την Αλβανία δεν την ξέρουμε, πέρασε (και περνάει) τεράστιες αλλαγές και δεν το συνειδητοποιούμε και κακώς so. Επίσης με φοβίζει η αποξένωση της Σερβίας και το τι αντίποινα θα υπάρχουν προς Κόσοβο, οπότε και τι αντι-αντιποινα μετά για την Σερβία. Φυσικά η Macedonia θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το τι θα κάνει και με τους Αλβανούς στην επικράτεια της και πόσο θα το κάνει θέμα ότι είμαστε οι κακοί αν θέσουμε βέτο, κτλ κτλ. ενώ η αλήθεια είναι ότι σαν χώρα ίσως δεν είναι έτοιμη να εισχωρήσει στο ΝΑΤΟ -το όνομα της άσχετο και πάλι. Τι χρειάζεται τώρα για να εισχωρήσει μια χώρα σε στρατιωτική συμμαχία είναι ακόμη πιο άγνωστο θέμα για μενα αλλά υποπτεύομαι ότι οι συγκυρίες για να παίξουμε καθοριστικό ρόλο στην σταθερότητα της περιοχής δεν είναι με το μέρος μας και γι αυτό φυσικά εμείς φταίμε τύφλα να έχει η εξωτ. και εσωτ. πολιτική μας. Τέλοσπαντων, πίσω στο όνομα, Macedonia επικράτησε και τέρμα. Απο εκεί και πέρα, ναι ας κοιτάξουμε και λίγο παραπέρα.

@ελενη

Αχ Ελένη τι θέλω και μιλάω για αυτά, politics and psychology τελείως έξω από τα νερά μου. Λοιπον, το 'fabricated community' το βρίσκω πολύ πιο δόκιμο (ε?ε?) από το 'invented community' γιατί αποδίδει καλύτερα το ότι υπήρξε και φυσικά υπήρχε μια διαδικασία ιστορικά/πολιτιστικά/πολιτικά και παραπέρα σύμφωνα με την οποια δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται έθνη-κράτη, αλλά το invented/imagined το κρατάω γιατί είχε πει κάτι πολύ σωστό εκείνος ο τρελο-ψυχολόγος που σου αρέσει και είχε έρθει να μιλήσει στην Αθήνα, σόρυ με τα ανατολικο-ευρωπαικά ονόματα δεν τα παω καλά, τέλοσπαντων αυτός είχε πει λίγο πολύ ότι τι δεχόμαστε ως πραγματικότητα, ορίζεται ως το ποιά είναι τα όρια που στην τελική εμείς δεχόμαστε να ορίζουν την πραγματικότητα. Αυτός βέβαια το είχε πει για τον κυβερνοχώρο αλλά νομίζω μια χαρά είναι και για αυτά τα θέματα γιατί στο κάτω κάτω πρέπει να έχει κανείς συναίσθηση του ότι η πραγματικότητα έχει αλλάξει. Αχ τι θέλω και μπλέκω με αυτά, πολύ καλύτερα το είχε πει και εγώ απλώς γενικολογώ και στους δύο εδώ τώρα που σας απαντώ. Θα κοιτάξω να βρω πως το είπε. Α, θυμήθηκα. Zizek. :) Με ν πάνω από το δεύτερο z.

fieryfairy είπε...

sumfwnw, an kai akoma me xalaei na akouw edw sta ksena na milane gia tin Makedonia, giati thelw na pw ki egw apo makedonia eimai. To kako me oli ekeini tin diamaxi einai oti pleon sto ekswteriko, makedonia einai mono to Fyrom ki ante na eksigeis. An den kanw lathos, Makedonia simainei mixi lawn kai upodilwnei tin polu-politismikotita (is that a word?) tis perioxis: h Thessaloniki itan panta mia kosmopolitissa ( se antithesi p.x. me athina). Kai einai krima pou to xasame auto.

Ανώνυμος είπε...

Και πως να το πεις? The artist formerly known as μου θυμίζει επίσης. Άντε να δούμε..

unlearn... είπε...

"Είμαστε λίγο κομπλεξικοί?"

Μόνο λίγο?
Και αυτό είναι πραγματικά μεγάλο πρόβλημα....
Εγώ είμαι περίεργη να δω τι θα διαβάζουν στα βιβλία της ιστορίας τους τα παιδιά μας για όλα αυτά που γίνονται αυτό τον καιρό...