20100429

we are poor

.

photo by Stratis Vogiatzis


Σκεφτόμουν προχθές πόσο μου αρέσει το σούσι. Και το σκεφτόμουν με αφορμή μια συνηθισμένη, χαζο-αστεία στιχομυθία, από αυτές που πάνε και καλά να διασκεδάσουν την κρίση -και καλά κάνουν αλλά οκ... λέει λοιπόν ένας: 'Τώρα με την κρίση θα κόψουμε και το σούσι' (και καλά) και απαντάει κάποιος άλλος 'Γιατί, σε ποιόν άρεσε?'. Σόρυ παιδιά αν είστε τόσο βλήματα που το τρώγατε με το ζόρι ενώ δεν σας άρεσε, εγώ αστείο σε αυτό δεν βρίσκω, ούτε καν κάτι παλαιομοδίτικα κωμικό ως καρικατούρα του δήθεν νεοπλουτισμού και μπλα μπλα... στην τελική το σούσι το λατρεύω και το λάτρεψα από την πρώτη στιγμή που το δοκίμασα. Φυσικά σε διάφορες χώρες βρίσκεις μια χαρά σούσι σε πολύ καλές τιμές, ενώ εδώ όχι, οπότε να πω την αλήθεια στην Ελλάδα σούσι δεν έχω φάει, αλλά όπου αλλού κι αν ήμουν δεν έχανα ευκαιρία να τσιμπήσω έστω και μια εξάδα california maki απλώς. Ωμό χέλι? Παιδιά πεθαίνω, είχα συγκλονιστεί με την γεύση. Τέλοσπαντων μια φορά μόνο στην Ελλάδα που μου είχε λείψει πολύ, ήταν να κατέβω Αθήνα, είχα μαζέψει και λεφτά, έκανα μια έρευνα και βρήκα που έχει καλό σούσι και είπα ότι οκ όσο κάνει θα πάω να φάω. Πήγα, και πήγα μόνη μου γιατί ντρεπόμουν να πω στους φίλους μου πάμε να φάμε σούσι και κάθησα με μια τρελή χαρά μόνη στο τραπέζι και ήρθε ο σερβιτόρος και με ρώτησε τί θα ήθελα να πάρω εκτός από σούσι γιατί λείπει σε άδεια ο μάγειρας. Ξενέρα? Οπότε ποτέ σούσι στην Ελλάδα. Οι υπόλοιποι να το κόψετε.

Κοιτούσα τη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Μου άρεσε το δανέζικο που βγήκε πρώτο.. "Εδώ δεν θα βρείτε ελαιόλαδο, σάλτσες με ντομάτες, κτλ κτλ ...γυρίσαμε όλη τη Σκανδίναβία και μαζέψαμε το τάδε μυρωδικό, το μαγειρέψαμε με το τάδε ψαρικό, κτλ, κτλ". Απλά ωραίοι, δηλαδή σιγά τη ντομάτα που θα έτρωγες Σκανδιναβία ακόμα κι αν σου την έφερναν παραγγελία με αεροπλάνο μόνο για σένα. Τώρα για τη δική τους κουζίνα, να πω την αλήθεια δεν την γνωρίζω, μου είχε αρέσει σίγουρα η καθαρότητα της φιλανδικής αλλά τώρα το γκουρμέ σκανδιναβέζικο θα μ' ενδιέφερε να το δοκιμάσω σίγουρα, πρώτο στον κόσμο δεν ξέρω αν θα το έβγαζα. Αν και αυτές οι λίστες είναι πάντα μούφα, δηλαδή η γεύση μας εξαρτάται τόσο πολύ από το τί έχουμε μάθει να τρώμε που όσο γευσιγνώστης και εκπαιδευμένος να είναι κάποιος, δύσκολα θα φτάσει στο σημείο να μπορεί να εκτιμήσει πλήρως μια ξένη ή απλώς κάπως οικεία κουζίνα. Είναι λίγο σαν το κρασί. Οι τυποποιημένες καλιφορνέζικες ποικιλίες, όσο καλές κι αν γίνουν -που έχουν γίνει- με τίποτα δεν θα μπορεσουν να φτάσουν τις εκπλήξεις που μπορεί να κρύβουν τα κρασιά μικρότερων παραγωγών για αυτούς που γνωρίζουν τη συγκεκριμένη όποια παραγωγή. Και φυσικά θα είναι κρίμα αν οι μικροί παραγωγοί που έχουν από λίγους αλλά φανατικούς οπαδούς αντιγράψουν την στάνταρντ ποικιλία, όσο καλή κι αν είναι, για να πιάσουν ευρύτερο κοινό. Δεν είμαι υπέρ του ενός και κατά του άλλου, απλά άλλο το ένα, άλλο το άλλο, σε καμία περίπτωση ανταγωνιστικά, στην καλύτερη περίπτωση συνεργατικά. Αλλά δεν μπορεί τώρα να το παίζει και ο κάθε άσχετος γευσιγνώστης. Γευσιγνώστρια δεν είμαι αλλά μάλλον έχω πιεί μεγαλώνοντας τόσες διαφορετικές εκδοχές του ξινόμαυρου που πια ... πάει η γλώσσα μόνη της... ή κάτι τέτοιο, το κρασί που κάνει ο πατέρας μου ας πούμε το αναγνωρίζω σχεδόν, κι ας είναι κάθε χρόνο διαφορετικό. Αν το άλλαζε πολύ και ξαφνικά, αν αντέγραφε, ε δεν θα ήταν το ίδιο. Μικροί πειραματισμοί και λίγο λίγο, μερικές φορές επιτυχείς, άλλοι ατυχείς. Ένα πράγμα πάντως που μπορώ να πω με σιγουριά και ισχύει για τα πάντα, τοπική κουζίνα, κρασί, design, επιχειρηματικότητα, κτλ κτλ είναι ότι... overnight success takes many many years. Γι' αυτό λοιπόν και είμαι συνήθως καχύποπτη με ότι καινοφανές, ποτέ με ότι νέο που αντιθέτως με συναρπάζει. Τίγκα στον μοραλισμό αυτή η παράγραφος χαχα... παρακάτω λοιπόν..

Πέρασα και την υπόλοιπη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια και τα τσέκαρα ένα ένα να δω τί μενού είχαν. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, κυριαρχεί ακόμη η μοριακή γαστρονομία, αφροί, αφροί και πάλι αφροί και δηλώσεις του τί σχέση έχει η γαστρονομία με το design. Spare me. Χωρίς να γνωρίζω, νομίζω ότι θέλει κι άλλη δουλειά για να φτάσει ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρέματος σε κάτι πραγματικά μεστό, προς το παρόν μάλλον λίγα ενδιαφέροντα πράγματα κι εκεί. Πάντως να πω ότι οι τιμές στα περισσότερα, ακόμη και σε αυτά που πρέπει να κλείσεις έναν χρόνο νωρίτερα, ήταν λογικές. Όταν λέμε λογικές εννοώ ότι ήταν μεν ακριβές αλλά ακόμη και εγω αν ήθελα ντε και καλά να πάω να φάω εκεί, ε θα μπορούσα. Σε μερικά από αυτά μάλιστα το μεσημεριανό κόστιζε όσο ένα βραδυνό σε ένα απλώς ακριβό ετσιατόριο της Αθήνας. Μάλλον δεν θα το έκανα αλλά με εξέπληξε που αν ντε και καλά ήθελα -και κατά καιρούς θέλησα- θα μπορούσα.

Για την ώρα, επειδή έχουμε κρίση λένε ότι θα γυρίσουμε στα δικά μας και στα απλά, ραδίκια ποσέ, πίτες κτλ. Και ότι όσοι έχουμε κήπο θα βάλουμε κανένα κρεμμυδάκι, καμιά ντοματούλα. Και θα τρώμε και όσπρια. Εγώ πάντως τα τελευταία πόσα χρόνια που ζω στην Ελλάδα θυμάμαι μόνο μερικές στιγμές που με ενοχές αγόραζα κρεμμυδάκια και ντομάτες γιατί απλά δεν μπόρεσα να πάω ως το χωριό να πάρω από τα δικά μας. Αν πάλι κάποιος από τους γονείς μου ερχόταν σπίτι και έπαιρνε το μάτι τους ότι αγόρασα κάτι τέτοιο απ' έξω, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα απορούσαν και θα ρωτούσαν μα γιατί πήγες και αγόρασες κρεμμυδάκια, τόσα έχουμε. Ε, δεν έχουν άδικο. Καθώς περιτριγύριζα χθες τους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ, μιλούσα στο τηλέφωνο με έναν φίλο μου για την κρίση και πως είναι η Ελλάδα και τα συνηθισμένα για τα οποία λέμε εδώ και χρόνια και με ρώτησε που βρίσκομαι και όταν του είπα, μου λέει κοίτα γύρω σου, πιπεριές Φλωρίνης από την Τουρκία, μήλα από την Ιταλία, μόνο κάτι γάλατα δικά μας και αυτά πανάακριβα. Βγαίνοντας από το σούπερ πήγα σε όλα, ΟΛΑ όμως, τα μανάβικα και έψαχνα σπαράγγια, που όπως διάβασα στο ίντερνετ βγαίνουν στην Μακεδονία και την Θράκη από Μάρτιο μέχρι Μάιο. Βρήκα πουθενά? Όχι. Και με κοιτούσαν και περίεργα κιόλας. Οπότε αν ξέρει κάποιος να που πει κοντα σε τί περιοχές φυτρώνουν, για να πάω να μαζέψω μόνη μου τίποτα άγρια, που λένε ότι είναι και τα πιο νόστιμα.

Γενικά είμαι λίγο μπερδεμένη με την κρίση για τον εξής λόγο: όσοι τονίζουν τα κάποια θετικά λένε ότι επιτέλους θα μάθουμε να κόβουμε τα περιττά και θα γυρίσουμε στα ουσιώδη, στα οικεία, στα απλά. Δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξη γι' αυτό για δύο λόγους: 1. πρακτικά αυτό έκανα και εγώ και πολλοί άλλοι εδώ και χρόνια που τρώγαμε από τα δικά μας κρεμμυδάκια, ντομάτες, πατάτες, κτλ. κτλ., (που καίγαμε την θέρμανση ήδη στο χαμηλό, που είχαμε μικρά, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, που το ένα, που το άλλο), οπότε τώρα τί πρέπει να κάνουμε? και 2. με τον τίτλο του "περιττού" όπως φαίνεται από το αρχικό παράδειγμα του σούσι καταλαβαίνει κανείς ότι ο μέσος Έλληνας δεν μπορεί να εκτιμήσει κάτι ωραίο παρά μόνο αν είναι ακριβό, ξόδεψε λοιπόν τόσα χρόνια πολλά λεφτά και όμως δεν εκπαιδεύτηκε ούτε στο ελάχιστο σε κάποια γνώση, σε κάποια εκτίμηση, σε κάποιον κοσμοπολιτισμό, σε λίγο πιο ανοιχτό μυαλό ρε παιδί μου, σε οτιδήποτε του έδωσαν πρόσβαση τα χρήματα και μια κάποια ευμάρεια, πως πάει το μάτι του Ιταλού κατευθείαν στο φτιαγμένο-με-μεράκι, πως πάει το μάτι του Δανού κατευθείαν στο υπέροχα-απλό-σχεδιασμένο, ε για εμάς δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα διαφορετικό από το πως πάει το μάτι στη γκλαμουριά και το φανταζί. Και τώρα πρέπει να γυρίσουμε πίσω να ξαναμάθουμε τα δικά μας, μέσα από αυτή τη διαδικασία να ξαναβρούμε την αίσθηση του ωραίου, να εκπαιδευτούμε στο να ζυγιάζουμε πράγματα, να κατανοήσουμε τις ανάγκες μας και να εκτιμήσουμε τη δημιουργία, μπας και κάποια στιγμή αφού κάνουμε όοοοοολα αυτά, καταφέρουμε και βγάλουμε και λίγο εξωστρέφεια, σαν πολιτισμός αλλά και σαν "παράγουμε κάτι επιτέλους" και συντονιστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο? SPARE ME!

15 σχόλια:

pølsemannen είπε...

"...διάβασα στο ίντερνετ βγαίνουν στην Μακεδονία και την Θράκη από Μάρτιο μέχρι Μάιο..."

Είδατε που το άθεο ίδερνετ είναι του διαόλου; Όλο ψέματα λέει!

Mη στεναχωριέσθε δια το σούσιν. Θα κάνετε ότι κάνετε με τας δομάτας και τα κρομμυδάκια. Λύσεις εκ των ενόντων.
Θα υπανδρευθείτε έναν Iάπωνα μάγειρα!

Aχ, αλλά δεν με ακούτε εσείς και ιδού τα αποτελέσματα...

trol είπε...

χαχαχα σουηδέ
από το κάτω-χώρι της δυτ, μακεδονίας σε ψαροχώρι στην ιαπωνία? γεεεέααα :p

www.knowhow.gr είπε...

καλά καλλιεργίσμα σπαραγγια στο Αγρίνιο. Αγρια βρίσκω στο χωριό μου.
Εξαιρετικό το post σου. Απόλαυση.
Στ. Χαϊκαλης

trol είπε...

Βρήκα μπάρμπα και ρώτησα :)

Άγρια σπαρράγια έξω από τα Γρεβενά και στην Ηγουμενίτσα για τους Β.Ελλαδίτες :)

Και δίπλα από ρέματα/ ποτάμια

Για 5-6 μέρες ακόμα, ότι προλάβετε να μαζέψετε, αλλιώς... του χρόνου....!!

@χαικαλης

ευχαριστώ πολύ!

paperflowers είπε...

Είδες τι χάνεις που δεν έρχεσαι?
Σερβίρει και σούσι το κατάστημα...
;-)

τρολ είπε...

πλλλλλάκα κάνεις?
και με κορόιδεψες με μακαρόνια με κιμά?!?!?! λολ
(που όμως ήταν θεικά)

Sarah είπε...

We are poor...
We are scum....

trol είπε...

:(

fieryfairy είπε...

"Πέρασα και την υπόλοιπη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια και τα τσέκαρα ένα ένα να δω τί μενού είχαν"
Καλά, δε δουλεύεις;;;; :-pp


Σπαράγγια στη λαϊκή μας έχει πάντως αν ενδιαφέρεσαι, αν και θαρρώ είδα μόνο τα λευκά.

Τα Γρεβενά τελικά τα πάντα έχουν - τι μανιτάρια, τι σπαράγγια, μάλλον θα πρέπει να πηγαίνω πιο συχνά εκεί.

Τώρα με την κρίση το σούσι συμφέρει γιατί δεν καις και φούρνο και τα πάγια. Θα βάλουμε τον Ιάπωνα-προσεχώς-σύζυγό σου να μας μάθει.

fieryfairy είπε...

"...τα πάγια αυξήθηκαν..." έγραψα, αλλά η μία λέξη εξαφανίστηκε μυστυριωδώς.

trol είπε...

φίρι εκτός του ότι δεν έχω ντιπ δουλειά, δεν έχουν και να με πληρώσουν για να κάνω δουλειά που θα μπορούσα να βρω να τους κάνω, ακόμη και μετά το κόψιμο του μισθού κατά πολύ περισσότερο, το διπλάσιο αν δεν κάνω λάθος απ ότι ενός δημοσίου

οπότε να πω κάτι?

δεν γ...αι/-ιούνται?

unlearn... είπε...

Γιατί ρε συ αποκλείεται να βγει κάτι καλό απο αυτή την "κρίση" ?
Καλά ότι κι αν είναι αυτό που θα βγει δηλαδή σίγουρα θα πάρει πολυυυυ καιρό...αλλά εγώ -για ακόμα μια φορά- είμαι αισιόδοξη!!

(Μήπως παρα-ζω στον κόσμο μου τελικά??)

(Δεν πειράζει όμως...αφού την βρίσκω εδώ θα κάτσω!)

(Μήπως να ρθω να πάμε στο χωριό σου να καλλιεργούμε κρεμμυδάκια που είναι και ωραία τα μέρη σου?)

χοχο!
φιλιά!

trol είπε...

και κρεμμυδάκια έχουμε και ντοματούλες έχουμε και σε περιμένω και τον οκτώβρη να μαζέψουμε σαφράν ανλέρν :)

ναι μπορεί να βγει κάτι καλό αλλά ρε παιδί μου ..χμμ.. είναι σα να ήσουν εσύ εντάξει τόσα χρόνια και τώρα να περιμένεις άλλα τοοοοοόσα χρόνια να διορθωθούν και όοοοοοολοι οι άλλοι μπας και ζήσουν καλύτερα τα εγγόνια.. ε δε γίνεται αυτό... και το παραπάνω μπορεί να ακούγεται 'κάπως' και υπεροπτικό αλλά τα "φταίμε όλοι" και "θα την δούμε όλοι μαζί αλλιώς" πάνε και έρχονται και μου έχουν σπάσει τα νέυρα γιατί δεν είναι καθόλου έτσι, προσωπικά ούτε συλλογική ευθύνη θέλω, ούτε συλλογική τύψη, ούτε συλλογικό θαύμα αναμένω, απλά λίγη ευνομία ρε παιδί μου, ένα μικρό φως στο τούνελ, μια ελάχιστη συναίσθηση ότι είναι ένα κράτος δίκαιο

και για αρχή ας σταματήσουν να κόβουν την σύνταξη από τους γονείς μας που οκ στην ηλικία τους τί να κάνουν και ας διώξουν κανέναν δημόσιο υπάλληλο ε-πι-τέ-λους που μπαίνω στην εφορία το πρωί, στη δευάκ, κτλ κτλ και κάθεται ένας στο γκισέ και τρεις πίνουν καφέδες πίσω και λένε για την κρίση

εσείς είστε η κρίση μου έρχεται φυσικά να τους πω, ειδικά όταν σου μιλάνε βαριεστημένα, άσχημα, αγενέστατα ή κι όταν δεν σου μιλάνε, όταν δηλαδή έχουν ξαπλώσει φαρδιά πλατιά σε μια καρέκλα και σου λένε "τί θέλεις?" και τρελαίνεσαι, σου έρχεται να του πεις 'ρε συ σε βλέπει κόσμος' αλλά και πάλι δεν χαμπαριάζουν

και ναι ξέρω ότι δεν είναι όλοι έτσι και ξέρω ότι και αυτός ο κοσμάκης τί θα κάνει, έχει κάνει έναν προγραμματισμό, οικογενειακό, κτλ κτλ, εκεί τον έβαλαν, έτσι φέρεται για "να μην χαλάσει την πιάτσα"

αλλά ξέρεις τι? ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ

γιατί όλα αυτά είναι εις βάρος μου, οπότε αν δεν δω να κόβονται κώλοι όχι ρε γμτ δεν είμαι αισιόδοξοι, γιατί μη λέμε χαζομάρες, το ότι έχασε 150 ευρώ ο δημόσιος υπάλληλος το μήνα είναι γελοίο, απορώ αν αναρωτήθηκε κανένας από αυτούς πως στο διάολο ζουν οι άλλοι, όσοι δε δουλεύουμε στο δημόσιο.. οπότε όχι σόρυ σόρυ, εμένα μου έκοψαν τα διπλάσια από αυτόν, 130 και 140 μισθό ποτέ δεν είχα, δουλεύει ένα σεβαστό ποσοστό από αυτούς εις βάρος μου και από πάνω να νοιώσω και συμπόνοια?

not a chance.

almost hate? oh yes :(

unlearn... είπε...

Μωρέ δίκιο έχεις αλλά έχω μια υποψία οτι ίσως είμαστε καταδικασμένοι σα λαός. Εμείς τα φταίμε εννοείται, πρέπει να αλλάξουμε μυαλά για να αλλάξει κάτι όπως είπα, αλλά αυτό θέλει ποοοολυυυυ υπομονή και επιμονή κατά τη γνώμη μου.
Αν γίνεται καθόλου δηλαδή αλλά αυτό είναι το σημείο στο οποίο είμαι αισιόδοξη, το ότι γίνεται! Γίνεται να αλλάξει ακόμα και ο έλληνας μυαλά...έτσι λέω, έτσι θέλω να το βλέπω, έτσι θέλω να πιστεύω για να ζω σε αυτήν την κατα τ'άλλα τόσο όμορφη χώρα.

Ας κάνει ο καθένας οτι καλύτερο μπορεί σε προσωπικό επίπεδο και ας ελπίσουμε μετά σε αργή αλλά σταθερή αλλαγή.

Αμην!



Λοιπόν αυτό με το σαφράν το κρατάω, ωραίο μου ακούστηκε. Για πες, για πες...Οκτώβριο ε...Εαν έχω κουραστει ως τότε στο νησί θα πάρω το δρόμο για το βορρά να αλλάξω λίγο τον αέρα μου και να έρθω να μαζέψουμε σαφράν!


yeah!

:)

fantasma είπε...

Είπα να περάσω να πω ένα γεια, εν μέσω κρίσης..!